Енциклопедия

Раздел Статии:

Погрижете се за празната градина

Погрижете се за празната градина

Веднага след прибиране на зеленчуковите култури изчистете мястото от всички растителни остатъци, като ги изнесете надалеч. Ако ги оставите да презимуват и се заемете да ги разчиствате напролет, поемате голям риск да компрометирате следващата реколта зеленчуци, защото сте осигурили добри условия за презимуване на всички възможни болести и вредители.

Извършете наторяване на дворната градина, като се съобразявате с изискванията на културите, които ще отглеждате през следващата година.

Бобовите култури не понасят оборския тор.

Оборския тор не оставяйте на повърхността на почвата, а го разхвърлете и веднага го заорете или закопайте, за да не се губи голяма част от азота.

Тъй като фосфорните и калиевите торове са бавно действащи и растенията не могат да ги използват изцяло в годината когато се внасят, то те също трябва да се внесат през есента, заедно с оборския тор.

Прекопайте почвата на градината на възможно по-голяма дълбочина. Ако не можете да преорете, то е добре да я обърнете с права лопата, като я оставите на едри буци, които ще служат като снегозадържане през зимния период.

Ако дворът е ограден с жив плет, почистете и потегнете и него.

 

 | Views: 226 | Прочетено във Вестник за градината