Енциклопедия

Раздел Статии:

Погрижете се за многогодишните зеленчуци

Погрижете се за многогодишните зеленчуци

Много многогодишни зеленчуци живеят в градината ни. Колко от тях обаче понасят дългото съвместно съществуване и на колко време те трябва да намират нова леха? В този материал ще ви обясним всичко.

На първо място от многогодишните растения са подправките: душица, мента, естрагон, босилек и др. Сред листните зеленчуци пък многогодишно може да се отглежда ревенът, спанакът. Многогодишните лукове са отлични участници в първите пролетни салати. Сочните клубени на топинамбура са основа на свежите салати в първите месеци на годината, докато се покажат репичките. От кореноплодите можете многогодишно да отглеждате хряна.

Всяко едно от назованите растения има свой вкус, особен аромат. Те придават индивидуалност и празничност на блюдата. Както другите зеленчуци, така и многогодишните са наситени с известните на всички водо- и мастноразтворими витамини. Зеленият пигмент на листата е полезен за кръвообръщението. Топинамбурът пък съдържа инулин, който е специално създаден от природата за диабетиците и за склонните към напълняване хора.

Обемът на есенните грижи за многогодишните зеленчуци зависи от възрастта им. Средно те растат в градината около 6-7 години.

За младите – 1-2-годишни растения в лехите е достатъчно само разрохкване на почвата с плевене и поливане на дълбочината на корените, съчетано с торене (без азот, угнил оборски тор). На местата, където има пропаднали растения, можете да засадите нови. Последна грижа е да мулчирате насажденията с компост, наситнена кора или просто да разрохкате земята.

Растенията на средна възраст – 3-5 години се нуждаят от същите такива обработки, но първо се разреждат сгъстените растения. Ако им е тясно, те могат да си предават болести, вредители, включително голи охлюви и др.

„Ветераните” са тези, които са по-стари от 5-6 години. При тях трябва да се погрижите да смените почвата им, тъй като за това време тя се изтощава от монокултурата. Най-лесно е да потърсите ново място, да вземете посадъчен материал чрез делене на храстите. Тогава мястото трябва да се почисти от коренищата и плевелите.

 

 | Views: 104 | Прочетено във Вестник за градината