Енциклопедия

Раздел Статии:

Поветицата не е само плевел

Поветицата не е само плевел

Поветицата /Convolvulus arvensis/ е многогодишно пълзящо растение, което се среща навсякъде в България. Стъблото й достига дължина до 3-4 м, листата са спираловидно и редуващо се подредени по клончетата. По форма са линейни, яйцевидно продълговати,  с остър връх. Дълги са 2-5 см и широки от 1 до 3 см. Цветовете на поветицата имат формата на фунийка, с диаметър  от 1-2,5 см. Подплатени са с малки прицветници. Цъфтежът продължава от юни до септември.

Въпреки че поветицата е известна повече като плевел, с който градинарите водят упорита борба, вече са създадени атрактивни декоративни хибриди, които украсяват градинки и балкони. Най-популярият декоративен сорт е Royal Ensign с височина 30 см, цъфти с тъмносини цветове (5 см) от юли до септември. Други известни сортове са Red Ensign, Blue Flash, но повечето производители предлагат различни комбинации. Стъблата на К. сабатиус (К. мауританикус) достигат 30-45 см дължина и цъфтят с многобройни бледолилави цветове (2,5 см).

Поветицата има големи изисквания към светлината. Затова най-добре е да се отглежда на място, където ще я огрява слънце през целия ден. Няма изисквания към почвата, важното е да бъде с добри дренажни свойства. Поливането трябва да е умерено и да се полива, когато горният слой на почвата вече е сух. Обича подхранване с торове.

Тъй като поветицата не понася пикиране и разсаждане семената се засяват на постоянно място през април. Младите растения нарастват бързо и след около 80 дни се покриват с цвят.

 

За да поръчате семена за декоративна поветица, НАТИСНЕТЕ ТУК

 

 | Views: 93 | Прочетено във Вестник за градината