Енциклопедия

Раздел Статии:

Пиретрумът – незаменим помощник на градинаря

Пиретрумът – незаменим помощник на градинаря

Пиретрумът е растение познато и отглеждано в миналото в много страни, включително и у нас. Принадлежи към семейство Сложноцветни и има красиви цветове, подобни на дребна маргарита или едра лайка. Интересът към пиретрума изхожда от това, че в неговите цветове се съдържа една субстанция известна като пиретрин, която притежава силно инсектицидно действие – унищожава насекомите. Смята се, че цветовете на пиретрума са най-старото инсектицидно средство. Изсушени и стрити на прах те са прилагани като „индийски прах”, по-късно и като маслен екстракт срещу мухите, комарите, дървениците, въшките, главно в жилищните помещения, също и за опазване на складираните продукти, при някои зеленчуци и цветя. Естественият пиретрин от цветовете на пиретрума не е можело да се приложи на открито, тъй като под действието на слънчевите лъчи тази субстнация е много нестабилна и не може да остане активна през времето, необходимо за отравяне на насекомите.

Наличието в цветовете на пиретрума на естествен инсектицид (пиретрин) дава основание и подтик за провеждане в отделни страни на разработки за синтезиране на съединения, подбони или много близки до пиретрина, притежаващи необходимата инсектицидна активност. Пътят на тези изследвания обаче се е оказал доста дълъг и труден. Най-голямата трудност е била създаването на стабилност в инсектицидната активност на получените продукти. Голяма крачка напред в тези изследвания е синтезирануето на перметрина – субстанция която устоява много добре на слънчевите лъчи и притежава достатъчно дълго инсектицидно действие. С това се открива времето на пиретроидите, наименование дадено на получените чрез химически синтез пиретрини. По-късно се разработват нови формулировки:

  • Делтаметрин (децис 2,5 ЕК, децис ТРАП, диклайн 2,5 ЕК, метеор, скато, конфидор енерджи, протеус 110 ОД, протеус О-ТЕК).
  • Алфациперметрин (вазтак нов 100 ЕК, магеос).
  • Есфенвалерат (суми алфа 5ЕК, сумицидин 5 ЕК)
  • Етофенпрокс (требон)
  • Зета-цихалотрин (фюри 10ЕК)
  • Ламбда-цихалотрин (ерколе ГР, карате зеон 5 КС, ламбада 5ЕК, ламтекс 50 КС)
  • Циперметрин (цитрин МАКС, суперсект МЕГА, ефциметрин 10ЕК, нуреле Д, циклон 10ЕК)

Пиретроидите действат контактно и стомашно. Те нямат системно действие, не проникват в растенията и не се разнасят от проводящите съдове. Не действат с парите си. Липоразтворими са. Нарушават протичането на нервния импулс.

Тези продукти притежават следните положителни качества: имат широк спектър на действие. Проявяват висока активност срещу различни групи насекоми. Използват се в ниски дози. Действието им не се влияе от климатичните условия. Имат бързо начално (ударно) действие и продължително последствие. След разграждането си не оставят остатъчни количества в продукцията и растенията.

Недостътък на тази група препарати е тяхната по-висока токсичност за хората и околната среда. Опасността от замърсяване на околната среда обаче намалява до голяма степен поради ниските дози на тяхното приложение и слабата разтворимост на пиретроидите във вода.

Пиретроидите действат слабо върху яйцата на насекомите, но щом като младата ларва пробие хориона, ако яйцето е било третирано, тя умира.

По отношение на почвообитаващите насекоми пиретроидите имат незадаволителна ефикасност. В контакт с почвата те бързо загубват ефикасността си. Тази особеност обяснява тяхното слабо действие върху почвообитаващите насекоми.

 

Можете да си го отгледате

 

Ако искате да си имате пиретрум в градината, през пролетта подгответе почвата и оформете лехи, на които ще засеете семената на пиретрума. Посевът трябва да се поддържа чист от плевели, затова почвата леко се разрохква. До есента се развиват долните листа и образуват розетката.

Набраздявате мястото на 50 см между браздите и го разсаждате на 50 см едно от друго в реда. Поливате и го оставяте да зимува. Напролет окопавате и поддържате почвата чиста от плевели. Растенията развиват листа и започват да цъфтят. Те се прибират при сухо и слънчево време, когато цъфтежът е обхванал половината посев. Отрязват се стръкове на 20 см от върха заедно с листата и цветните кошнички. Изсушавате растенията на тънък пласт на слънце. Вечер ги прибирате. Пригответе отвара от изсушените стръкове и пръскайте с нея срещу колорадски бръмбар, листни въшки и други насекоми.

 

За да поръчате семена за пиретрум, НАТИСНЕТЕ ТУК

 

 | Views: 106 | Прочетено във Вестник за градината