Енциклопедия

Раздел Статии:

Петунии от собствен разсад

Петунии от собствен разсад

Оглеждането на разсад петунии не е задача с повишена трудност. Все пак който не го е правил, трябва да има предвид някои неща. А и много, които отглеждат разсади за своята цветна градина, допускат грешки, така че си заслужава да обърнем внимание на някои моменти в това приятно занимание.

Подходящият срок за засяването на семената на петунията настъпва през втората половина на януари. Нашият съвет е да ги засеете на два-три пъти през 10-15 дни. Така ще имате по-ранен разсад, подходящ за засаждане на защитени от ниски пролетни температури места, и по-късен за рисковите зони.

Удобни за отглеждане при стайни условия са дървените или пластмасовите сандъчета. Може да използвате и други подходящи съдове. Задължително условие всички те да имат на дъното си дренажни отвори. Няма да сгрешите, ако дезинфекцирате избрания съд с гореща вода или синкамъчен разтвор.

За успеха от значение е и хранителната смеска. Нея можете да приготвите от почва, прегорял органичен тор или компост, и чист речен пясък или перлит в съотношение 2:2:1. Почвата е най-добре да е взета от затревени участъци (чимовка), но не и от градината, защото в нея има причинители на различни болести по културните растения. Смеската може да обеззаразите, като я пропарите с вряла вода. След като просъхне достатъчно я насипете в съда до половин сантиметър под горния ръб. Изравнете повърхността чрез леко притъпкване с гладка дъсчица.

От значение е и гъстота на сеитбата. За да е по-рядък посевът ви, маркирайте редове през 2-3 сантиметра. Това може да направите, като притискате леко ръба на дъсчицата, с която сте притъквали почвата в съда, за да я изравните. Трудно ще ви е и да засеете по рядко семената по очертаните редове, но се постарайте. Не ги покривайте допълнително с почва, а само ги притъпкайте с дъсчицата. Полейте с помощта на пулверизатор, за да не ги изровите. Покрийте ги с вестникарска хартия. Тя пропуска въздуха, но забавя изпарението. Поддържайте температура около 20°С през деня и с около 5°С по-ниска през нощта. Пониците ще се появят след 10-12 дни.

Много добре ще постъпите, ако растенията още млади, развили 2-3 листенца, пикирате в индивидуални саксийки. Има специални, но може да използвате и пластмасови чашки, на дъното на които трябва да направите дренажни отвори. В  топлите дни на март е добре да изнасяте през деня пикираните растения на открито. Това е полезно за тяхното закаляване. През април може и да нощуват навън. През този месец ще настъпи моментът и за засаждането на постоянно място. Пикираните по описания начин растения се засаждат с всичката пръст около корените им, така че няма проблем с прихващането им.

 

Семена за петунии – гранулираните се сеят по-лесно… Вижте повече

 

 | Views: 592 | Прочетено във Вестник за градината