Енциклопедия

Раздел Статии:

Пащърнакът е лесен за отглеждане

Пащърнакът е лесен за отглеждане

Пащърнакът е слабо разпространено кореноплоден зеленчук със сладникав вкус и приятен аромат. Отглеждан някога широко в Европа, днес е сериозно изместен от картофите, след пренасянето им от Америка. У нас не се отглежда в промишлени количества. За мнозина любители обаче той представлява определен интерес. Използват го за приготвяне на супи и различни ястия от месо и риба. В консервната промишленост също служи за производство на месни и рибни консерви. По хранителни качества не отстъпва на другите кореноплодни зеленчуци.

Пащърнакът е двегодишно растение – през първата година образува кореноплод и листна розетка, а през втората година развива стъбло, цъфти и дава семена, подобно на моркова.

Отглеждането му не е никак трудно. Той е изключително студоустойчив, понася различни почви, стига добре да се обработват и да няма високи подпочвени води. Не понася пресния оборски тор. Засява се още в края на зимата, през февруари, или ако условията не позволяват – още в ранна пролет. Може и през есента, поникналите растения не измръзват, но много от тях не правят кореноплоди, а направо цъфтят. Семената му никнат бавно – за 2-3 седмици. За 1 кв. метър са нужни 5-6 г семена. За малките нужди на домакинството може да се засеят разпръснато, но добрите резултати се получават, когато като морковите се отглеждат на редовете при разстояне 25-30 см един от друг. Впоследствие растенията в реда се прореждат така,че между тях да има 18-15 см. Останалото е прекопаване, плевене и поливане при нужда.

 

За да си поръчате семена за пащърнак, НАТИСНЕТЕ ТУК

 

 | Views: 128 | Прочетено във Вестник за градината