Енциклопедия

Раздел Статии:

Папаята дава плод през цялата година

Папаята дава плод през цялата година

Папаята (Carica papaya) представлява тревисто вечнозелено растение, достигащо височина при естествени условия около 1,5-6 м, в контейнер обаче е доста по-ниско. Стволът е единичен, не се вдървесинява, няма клонки, с чадъреста корона от големи нарязани листа, които растат по спирала. Листата са с диаметър до 60 см, разделени на 5-9 сегмента и растат на дълги дръжки. Те живеят по 4-6 месеца, след това опадат, затова възрастна папаята напомня палма. Мъжките цветове са събрани в големи метловидни съцветия с дължина 1,5 м, женските и двуполовите са единични, растат в пазвите на листата на къси дръжки директно на ствола. Те са бели, петлистни, восъчни, със слаб аромат. При благоприятни условия папаята може да цъфти и плододава непрекъснато през цялата година, особено обилно в горещите летни месеци.

Всички части на растението съдържат латекс, който може да предизвика алергични реакции при попадане върху кожата.

 

Позната и непозната

 

Папаята има интересна особеност. Растението може да има само мъжки, само женски или друполови цветове или и тези, и другите на едно растение, като с времето мъжкото растение може да стане женско и обратното. Мъжките растения са доста по дребни от женските, обикновено се садят по 2-3 екземпляра и при първия цъфтеж мъжките се отделят.

Папаята е един от най-лесните за отглеждане тропически плодове. Расте добре на пряко слънце или лека полусянка. Предпочита добре дренираната почва без застояване на вода. Топлолюбива, отрицателно реагира на резките понижения на температурата. В горещите летни месеци е желателно да я поливате обилно и да я торите. През зимата трябва да ограничите поливането, за да не загинат корените. Расте добре в контейнери, които през лятото се изнасят навън.

 

Плодовете й тежат до 9 кг

 

Плодовете растат директно на ствола на къси стебълца. Те са овални и по форма напомнят пъпеш. Размерът на плодовете е в широки граници – от 10 до 40 см, масата е от 0,5 до 7-9 кг в зависимост от сорта. От цъфтежа до пълното узряване на плодовете минават от 4 до 6 месеца. При узряването плодовете променят цвета си от зелен на жълт. Узрелите плодове са меки, покрити с тънка восъчна кожица. Най-вкусните от тях се получават през лятото. Плодовото месо е сладко, освежаващо, не съдържа влакна, цветът може да е от жълт до червен. Вкусът му прилича на пъпеш и кайсия. Средата на плода е запълнена от черни овални ядивни семена с размер 5-7 мм. В промишлени условия плодовете се събират в момента, когато те започват да пожълтяват, но са все още твърди. Дозряват за няколко дни при стайна температура, но са по-малко сладки. Зрелите плодове могат да се съхраняват в хладилник 2-3 седмици.

Папаята се размножава чрез семена. Те трябва да се засеят веднага след събирането им.

 

За да поръчате разсад за папая, НАТИСНЕТЕ ТУК

 

 | Views: 956 | Прочетено във Вестник за градината