Енциклопедия

Раздел Статии:

Пазете лозите от априлските студове

Пазете лозите от априлските студове

Тази година времето, общо взето, се оказа благосклонно както към овошките, така и към лозите. То не ги “попари” с големи студове. И въпреки това не бива да се забравя, че пролетта е твърде опасен сезон за вегетацията на лозите. Тогава младите леторасти могат да бъдат сериозно повредени от падналите ниски температури, достигащи понякога даже и под нулата.

Младите леторасти за разлика от пъпките, които издържат до 2-3 градуса под нулата, се повреждат дори и при минус 1-1,5 градуса. Набъбването на пъпките на лозите обикновено става в началото на април, но пролетните студове могат да забавят този процес, или по-късно да унищожат появилите се млади леторасти. Те са по-ярко изразени   в   равнинните места и в затворените котловинни полета. В тези райони и опасността е най-голяма.

Какво трябва да направят лозарите? Непременно да се премине към задимяване, за да се затопли почвата. Благодарение на гъстия пушек, който силно ограничава топлинното излъчване, температурата се задържа над нулата. За опушване е най-добре да се използват лозови пръчки, слама и царевичак.

Ако лозите са силно засегнати и всички леторасти, в това число и резервните пъпки по плодните пръчки са измръзнали, тогава се пристъпва към изрязване до основи на оставените пръчки. В този случай лозарите разчитат на ъгловите очи и спящите пъпки по кордоните и по раменете да дадат нови леторасти. За по-сигурно покрийте главините леко с пръст.

 

За да си изберете нови сортове лозички, НАТИСНЕТЕ ТУК

 | Views: 379 | Прочетено във Вестник за градината