Енциклопедия

Раздел Статии:

Десет съвета за оформяне на градински кът

Десет съвета за оформяне на градински кът

Оформянето на нашата градина не е лесна задача. Освен личните предпочитания и желанието ни да посадим едни или друго растение, е добре да се консултираме със специалисти. В случай, че искаме сами да изградим градински кът и да вложим нашето творческо виждане за хармония, представяме на вашето внимание няколко съвета за добро оформяне на градина.

 

Ниски на фона на високите

 

При оформянето на нов участък най-добре е да започнете със засаждането на високите растения, които могат да послужат за фон на по-ниските видове. Например, живата ограда от бамбук или декоративни сливи са превъзходен вариант за “рамка” за засадените отпред растения с по-малка големина.

 

Цветният кръг

 

Изборът на цветове е разбира се, свързан с вашия личен вкус. Но ако не ви идва вдъхновение, можете да си помогнете с т. нар. цветен кръг. Този инструмент ще ви е полезен, за да избегнете досадните грешки при съставянето на цветните комбинации. Освен това той ще ви даде добри идеи, като ви покаже какви цветове могат да си “сътрудничат” и какви не.

 

Фокусните точки

 

Използвайки растенията при създаването на фокусни точки в градината, трябва да се стараете да избягвате възможните стълкновения с други елементи от композицията. С други думи, избирайте едно от двете: или елитни екземпляри в центъра на моравата, или висока колона от ели в отдалеченото ъгълче на градината. Главното е да не прекалявате, тъй като допълнителният акцент може да отслаби впечатлението от композицията като цяло.

 

Всички признаци на сезона

 

Когато сезоните се отличават, има възможност през годината да се наслаждавате на сменящата се цветова гама на растенията. Не се лишавайте от удоволствието обаче да отидете в градинския център и да снабдите градината си от вечнозелените растения, които ще съхранят вида си през цялата година. Ако комбинирате вечнозелените видове с листопадни, можете да направите участъка си по-разнообразен и да го дарите не само с различни краски, но и с форми – на листа, клонки и др.

 

Срещу тенденциите

 

Растенията в градинските центрове се обединяват по определен признак. Това не означава обаче, че и при разсаждането им градината си трябва да спазвате тази класификация. Така например, растенията за алпинеума могат да се засадят в големи пукнатини във вътрешната част на градината. Плодните дръвчета можете да настаните зад цветните бордюри или пък да ги оставите да се ширят пред къщата ви, създавайки графични образи.

 

Само най-доброто

 

Внимателно оглеждайте растенията, които сте харесали в магазина. Изберете най-силните и здравите екзепляри от всички, които ви се предлагат; не взимайте тези, които имат някакви признаци на заболявания или някакви повреди. Уверете се, че етикетът на растението съдържа ясна и лесна за прочитане информация. Ако растението не ви внушава доверие, то тогава си вземете друго.

 

Плюс вигвам

 

Катерещите се растения по изумителен начин облагородяват невзрачните стени или огради. Използвайте опори за такива растения във формата на вигвам. Така можете да добавите вертикални акценти в цветните бордюри или да украсите старите плодови дръвчета с тях.

 

Преимуществата на планирането

 

Преди да купите и засадите някое харесало ви се растение, се поитересувайте какви размери ще достигне то, когато се развие напълно. Иначе могат да възникнат неприятности: засаденото растение, което за известно време украсява градината, да се превърне след няколко години в гигантски екземпляр и да засенчи другите растения. Така ще се промени вида на цялата композиция.

 

Правилната почва

 

Важен е изборът не само на растенията, но и на подходящите за тяхното развитие условия. Например, съседството на азалиите и рододендроните може да ви изглежда привлекателно, но те могат да загинат, ако почвата е прекалено варовита. Или ако засадите гунерата на суха почва, то тя непременно ще пострада – ще забави развитието си, а листата й ще станат по-дребни.

Растенията, които ви харесват, трябва да бъдат устойчиви. Ако искате те да ви даряват със своя чар дълги години, то трябва да им отделяте нужното време, и разбира се, пари.

 

Формата

 

Различните форми могат да се съчетаят хармонично или пък да се използват за създаване на контрасти. Например, внимателно формираната с ножица корона на чимшира във вид на купол може изразително да контрастира с архитектурната форма на агавето и да изглежда хармонично с меките рисунъци на млечката.

 

 | Views: 761 | Прочетено във Вестник за градината