Енциклопедия

Раздел Статии:

От какво зависи вкусът на картофите

От какво зависи вкусът на картофите

Кулинарните качества на картофите включват такива показатели като разваримост, окраска на месото, вкус, форма на клубените. Физическите и химическите изменения, които идват от кулинарната обработка на клубените, се определя от две причини: преминаването на  част от натрупаните вещества в средата, в която се готвят картофите, и изменение на компонентите в следствие на нагряването.

 

Кое е предпочитаното

 

Градинарите не обичат картофите, които са подобни на сапун. Добрият картоф при сваряване трябва да се развари леко, клубените да станат брашнести, но да не се разварят напълно. Такъв картоф с удоволствие го ядат и възрастни, и деца. Разваримостта на клубените зависи не само от количеството на белтъчини и нишесте, но и от качествата на следните: големината на нишестените зърна, наличието на пектинови съединения в клубените, които при нагряването трябва бързо да преминат в разтворим пектин.

 

Новостите

 

Селекционерите са получили картофи, които имат споменатите свойства. Клубените на новите сортове се разваряват добре и при кулинарна обработка стават като разпукнат цвят на роза. При контакт с въздуха те не покафеняват. Дори при продължително съхранение в клубените цветът им не се променя. Картофите от новите сортове съдържат свободни аминокиселини, които подобряват техните вкусови достойнства.

 

Как да ги отглеждаме

 

Трябва да се отбележи, че при неправилно използване на технологията на отглеждане градинарят може сам да развали хранителните и вкусовите качества на клубените. Защото на тези качества голямо влияние оказва подготовката на клубените за засаждане, обработката на почвата, сроковете на засаждане, грижите, внасянето на торове, борбата с болестите, изваждането и съхранението.

Високи вкусови качества на клубените се получават при използването на компост или тор за торене на насажденията при норма 300-400 кг на 100 кв. м в съчетание с умерено балансирано внасяне на 2-3 кг минерални торове – азот, фосфор, калий (в съотношение 1:1,5:2) и микроелементи – молибден, цинк, бор (при норма 20-30 г на 100 кв. м). Добри резултати се получават при внасянето на 4-5 кг дървесна пепел на 100 кв. м.

 

 | Views: 326 | Прочетено във Вестник за градината