Енциклопедия

Раздел Статии:

От какво боледуват картофите в мазето

От какво боледуват картофите в мазето

Картофената реколта отдавна е прибрана в хранилищата. Но там те често стават жертва на опасни заболявания. Кои са най-разпространените болести и как да предпазим картофите от тях?

 

Черно краче

 

Болестта заразява картофите при цъфтежа. Листата им стават меки, хлоротични, постепенно завяхват и изсъхват. По стъблото и корените има тъмно загниване. Нападнатите тъкани изтъняват и при изскубване растението се разкъсва, а заразата преминава по клубените. Те изгниват изцяло и остава само външната им обвивка. При съхранението им болестта преминава от клубен на клубен. Те гният, тъканите протичат и се появява миризма на спирт.

Причинител на това заразяване е бактерията Erwinia carotovora pr. atroseptica. Тя се запазва в растителните остатъци или в почвата. Болестта се развива при обилно напояване, дъждовно време и отглеждане на картофите в тежки и уплътнени почви. При съхранение в условия на висока температура и повишена влага болестта се развива много бързо.

 

Мокро гниене

 

Заболяването се проявява при съхранение на картофите. Върху нападнатите клубени се развива меко воднисто петно. Заразената тъкан се ограничава рязко от здравата, първоначално е кремава и след това потъмнява. Клубенът изгнива изцяло. В кожицата има слузеста течност с неприятна миризма. Причинител е бактерията Erwinia carotovora pr. carotovora. Тя се намира в нападнатите растения и почвата. Има жизненост една година. Напада картофите през рани. Благоприятни условия за развитие са силно въздушно и почвено преовлажняване и лошо аерация на почвата и хранилищата.

 

Фомоза

 

Болестта основно се развива по клубените при съхранение под две форми – язвена (дълбока) и некротична (повърхностна). При язвената се образуват едри, закръглени, 2-5 см вдлъбнатини с кафяв цвят. В центъра петното се уплътнява и напуква, като образува мрежовидна структура. Под петното тъканите са сухи и гъбести и постепенно се образуват кухини със сив налеп. Същите признаци се отбелязват и при некротичната форма, но само по повърхността на клубените. Причинител на заболяването е гъбата Phoma exigua. Тя се намира в растителните остатъци и почвата и заразява през рани по клубените. Развитието на заболяването се влияе от температурата от 4-10°С.

 

Сухо гниене

 

Сухото гниене се развива при съхранението, като по клубените се появяват разпръснати, леко хлътнали кафяви петна. Постепенно се разрастват и обхващат целия картоф. Под петното тъканта става рехава. Постепенно се образуват кухини. Кожата на картофа се набръчква. При влажност върху нея се явяват бели, жълтеникави или бледорозови купчинки от спори. При сухи условия клубените изцяло се мумифицират.

 

Причинител на заболяването са гъби от род Fusarium. Тези гъби са почвени. Заразяват през рани. Високата температура и въздушна влага благоприятстват развитието на заболяването.

 

Мерките

 

  •     Картофите се прибират в добра технологична зрялост и сухо време;
  •     Съхраняват се само здрави клубени, преминали сортиране;
  •     За 2 седмици клубените да се оставят при температура 18°С и влажност на въздуха 90% с добра вентилация;
  •     Дезинфекция на складовете с бордолезов разтвор 1%, формалин – 1%;
  •     При съхранение на картофите температурата в помещенията да е 2-5°С;
  •     Непосредствено след изваждане картофите се потапят в 0,1 % разтвор от топсин 70ВП.
 | Views: 101 | Прочетено във Вестник за градината