Енциклопедия

Раздел Статии:

Отстранете пръстта около младите лозички

Отстранете пръстта около младите лозички

Ако сте засадили лозички през пролетта и сте спазвали препоръката да поддържате купчинките пръст върху тях, сега трябва да ги откриете. Препоръчваният срок за тази работа е около средата на август. Купчинките пръст са предпазвали израсналите филизи от отчупване. Младите леторасти обаче са доста нежни в основата си, която е била покрита с пръст. Сега трябва да се изложат на прякото действие на светлината и на атмосферните условия, за да узрее дървесината нормално и в тази им част до настъпването на зимата.

Нещо повече, много полезна и в този смисъл задължителна практика е почистването на т. нар. росни корени. Затова е необходимо да откриете лозиччките на дълбочина до 2/3 от дължината им и да изрежете всичките корени, израснали в тази им част. Така ще помогнете да се развият най-ниско разположените, наричани основни или стъпални, за да проникнат на голяма дълбочина. Те ще снабдяват лозата с вода и в най-сушави години.

Росните корени на младите лози се изрязват до тригодишната им възраст. След това е полезно поне само повърхностно развилите се да се премахват през 5 години.

 

 | Views: 243 | Прочетено във Вестник за градината