Енциклопедия

Раздел Статии:

Отглеждането на калистемон има своите тънкости

Отглеждането на калистемон има своите тънкости

Родът Калистемон включва около 25 вида дървета и храсти с неопадащи листа, които произхождат от Австралия и Тасмания. Отглеждани в саксии, може да достигнат до 1,5 м височина. Твърдите им ефектни кожести листа са сивозелени с бронзов оттенък. При разтриване издават приятна миризма. През юни-юли на върха на разклоненията се появяват оригинални цилиндрични съцветия, около 8 см дълги. Те са съставени от множество дребни цветчета, които имат много дълги, червено обагрени тичинки. Те са толкова много и нагъсто подредени, че като ги погледне човек, ги оприличава на четка.

Калистемонът е топлолюбиво растение. През зимата обаче помещенията, в които се съхранява, може да са прохладни, с температура около 8-12 градуса. Той обича и светлината, но е задължително да го предпазвате от преките слънчеви лъчи през лятото. Необходимостта от вода от пролетта до есента е голяма, а през зимата умерена. Запомнете нещо много важно – не обича алкална реакция на почвената среда.

 

Още през май на балкона

 

Растенията може да се размножат чрез семена, но най-често се използва вегетативното размножаване. През пролетта оформяйте стъблените резници по 5-7 см дълги. Вкоренявайте ги в пясък при температура поне 20 градуса. За да се запази въздушната влажност постоянна – покривайте съда с полиетилен. Почвената смес съставяйте от чи-мовка, листовка от иглолистни видове и пясък в съотношение 2:2:1. Калистемонът е много подходящ за украса на балкони и тераси, където можете да го изнесете още през май. В този период трябва да поливате много редовно с дъждовна вода или вода, която не съдържа варовик. През две седмици подхранвайте с разтворени във вода минерални торове по 1 г на 1 л вода.

 

За да поръчате разсад за КАЛИСТЕМОН, НАТИСНЕТЕ ТУК

 | Views: 103 | Прочетено във Вестник за градината