Енциклопедия

Раздел Статии:

Отгледайте си сами разсад за ягоди

Отгледайте си сами разсад за ягоди

Ако ягодовото ви насаждение вече застарява, добре ще е да го подновите. Това ще направите наесен. Хубаво ще е тогава да имате обезвирусен разсад, произведен в специализиран разсадник, но ако нямате такава възможност, разсад може да си произведете и вие. За целта ще ви послужат розетките, които се образуват по ластуните в съществуващата ягодова леха. Трябва да ги засадите в отделна леха и при подобаващи грижи ще получите по-здрави и по-жизнени растения за засаждане, отколкото ако използвате растения, извадени от старото насаждение, както някои постъпват.

Разсадната леха може да подготвите от торопочвена смес – прегорял оборски тор или компост и градинска почва в съотношение 1:1. Друг начин е да прекопаете определеното място, като с тази обработка заровите по около 5 кг на квадратен метър прегорял оборски тор или компост.

За вкореняване най-добре е да използвате розетки с оформени 1-2 листенца и зачатъци на коренчета, както и малко по-напреднали в развитието си. Засадете ги в разсадната леха при разстояние 10 на 10 см. Върху лехата изградете сенник, за да предпазите младите растения от юлското слънце. След около две седмици ще го махнете. Поливайте, разрохквайте и проскубвайте никнещите плевели. Вкореняващите се розетки пускат и ластуни. Тях редовно изрязвайте, защото ги изтощават. Така наесен ще имате едри ягодови растения с добре развити корени за засаждане.

 

 | Views: 245 | Прочетено във Вестник за градината