Енциклопедия

Раздел Статии:

Отгледайте си кротон от резник

Отгледайте си кротон от резник

Кротонът (Codiaeum veriegatum) се отглежда трудно. Красотата му се поддържа, като му се осигурява постоянна температура през цялата година около 18-20ºС и висока въздушна влажност. Не бива да се държи близо до отоплителни уреди, както и на хладно място през зимата. Отглеждането му е свързано с редовни поливки, пулверизиране, проветряване, затопляне или охлаждане според случая.

Един добър начин да поддържате красив кротон в стаята си е периодично да го подменяте с нов, а от стария да се освобождавате. Това може да постигнете, без да си купувате нов, а чрез резник от стария да създадете ново растение или с други думи да прибегнете към размножаването му. Това не е никак трудно. За да оформите резник, просто трябва да отреже клонка с дължина 8-10 см с 2-3 листа. Привържете листата около резника. Така ще намалите изпарението. Не пропускайте да потопите долния му край в хладка вода, за да изтече млечния сок. След това го „посадете” в саксия (или сандъче, особено ако вкоренявате повече резници) с смеска от торф и пясък. Ако не разполагате с торф, може да използвате закупена от магазин смеска за цветя, съдържаща торф. Пясъка може да замените с перлит.

Съдът с резника настанете на сенчесто място. Поливайте и пръскайте редовно. За поддържането на по-висока въздушна влажност може да покриете съда с резника с перфорирана пластмасова торбичка, подпряна отвътре с няколко пръчки. Вкореняването протича най бързо при температура 25-28 градуса. Създадат ли се тези условия, то може да се извърши по всяко време на годината, но тъй като това не е винаги лесно, предпочита се лятото. Появата на филизче е указание за образуване на корени. Младото растение засадете в малка саксия, а по-късно, напролет, ще я смените с по-голяма. Подходяща смеска за кротона е чимова почва, листовка и пясък (перлит) в равни части. За да се радвате на красиво обагрени листа, настанете растението на светло място, но не го излагайте на преките слънчеви лъчи дори и през стъклото на прозореца. Поливайте, подхранвайте и пулверизирайте.

 

 | Views: 88 | Прочетено във Вестник за градината