Енциклопедия

Раздел Статии:

Отгледайте си кресон в саксия

Отгледайте си кресон в саксия

Кресонът, познат още като крес, се отнася към семейство Кръстоцветни. Родина на това растение е Североизточна и Южна Африка и Предна Азия. Листата му съдържат много ценни за живота на човека вещества. В тях има голямо количество соли на йода, желязото, фосфора, калия, минералните соли, витамин С, каротин. Листата от кресон се използва като подправка на месо, в салати, супи и др.

Кресонът е едногодишно бързоразвиващо се тревисто растение с височина 20-50 см. Долните листа са пересто насечени, горните са линейни. В основата се образува розетка от листа. Цветовете са бели или бледо виолетови, събрани в съцветие. Плодовете са шушулки. Семената са дребни, светлокафяви.

На вкус салатата от кресон е горчива, но приятна. Той се отглежда, за да се използва в свеж вид. Листата и сокът от крес имат антиоксидантни, потогонни, общоукрепващи свойства, подобряват приготвянето на храна, съна, самочувствието и др.

 

На перваза

 

В стайни условия кресонът расте много добре, украсявайки жилището ви и давайки ви целебен витаминен продукт. Най-подходящото място е прохладната светла стая, на перваза на северен или северозападен прозорец. Температурата на въздуха не трябва да е повече от 10-12 градуса.

При висока температура кресът бързо ще цъфне и листата му ще загубят качествата си. При недостатъчно светлина, особено в първите няколко седмици, растението се изтегля и може дори да хвърли листата си.

 

Семената са на гъсто

 

Най-подходящите срокове за засяването на кресон са през ранната пролет (март) или в началото на есента (септември). Саксийките или малките сандъчета се запълват с почва на слой 8-10 см. Семената се засяват на гъсто, около 2 г на 10 кв. см, на дълбочина 0,5-0,8 см. Пониците се появяват 4-6 дни след засяване и след 15-20 дни можете да събирате реколта. Поливайте обилно, не използвайте торове.

За да получавате свежа зеленина през цялата зима и в ранна пролет, засявайте семена през 12-15 дни. Листата на креса можете да изрежете, тъй кто растението може да развие нова листна маса. В този случай подхранвайте растения с течен тор за листни зеленчуци.

 

За да поръчате семена за кресон, НАТИСНЕТЕ ТУК

 

 | Views: 451 | Прочетено във Вестник за градината