Енциклопедия

Раздел Статии:

Отгледайте си авокадо в саксия

Отгледайте си авокадо в саксия

Авокадото произхожда от от Централна и Южна Америка. В Европа може да се култивира само в отоплявани помещения. У нас любителите на екзотика го отглеждат в стайни помещения. Разбира се, при такива условия развитието почти винаги е потиснато.

В родината си авокадото развива мощна красива корона, винаги асиметрична. На височина достига от 6 до 20 м. Овалноелиптичните листа са 15-20 см дълги. Те не опадат. Кожести са и са разположени винаги на върха на разклоненията. В млада възраст за покрити с нежен мъх, а после са гладки. Баграта им е интензивно зелена, леко синкава по периферията. Зеленикавите дребни цветчета са събрани в съцветия. Плодовете са крушовидни, леко сплеснати. Достигат до 20 см дължина.

Това красиво растение може да се засади в специално направени декоративни сандъчета.

Температурата в помещенията трябва да е около 10-12°С. Под 2°С растенията загиват. Ако обаче в стаята е много топло, може да се случи нещо нежелано -листата да опадат. За добрият растеж и развитие е необходима много влага. Няколко години всяка пролет растенията се прехвърлят в по-големи саксии.  През зимата авокадото трябва да се полива умерено, а през лятото – изобилно. Всяка година подхранвайте по три пъти с торове за листно-декоративни или с естествени торове. Върховете на новите клонки трябва да се прищипват, за да се получи наистина красив храст.

Направете си заключение от посоченото. Не прекалявайте с отоплението, поливайте и подхранвайте редовно.

За размножаването на този вид може да се използват костилките от консумираните плодове. Те са с твърда обвивка, затова поникват много бавно – близо три месеца. Най-добре е костилката да се прикрепи вертикално в съд с вода, като по-широката част е надолу. Важно е дънцето през всичките тези месеци, докато се развият коренчетата, да е потопено във вода. Вторият вариант е направо да се засади костилката, като се оставя острата част над повърхността на почвената смес. Тя трябва да е богата на хранителни вещества. Съставяйте я от чимовка, добре разложен оборски тор и листовка в равни части. Прибавете й малко пясък.

 

За да поръчате вкоренено вече авокадо, НАТИСНЕТЕ ТУК

 

 | Views: 535 | Прочетено във Вестник за градината