Енциклопедия

Раздел Статии:

Отвара от пиретрум мори насекомите

Отвара от пиретрум мори насекомите

Пиретрумът (Pirethrum /Chrysantemum/ cinerari aefolium) произхожда от Далматинското крайбрежие, където се среща като диворастящо растение. Отглежда се в Япония и Америка. У нас е пренесен отдавна, но все още не е достатъчно широко застъпен. Многогодишното лечебно растение има многоглавест дълбок корен, от който излизат голям брой стъбла, завършващи с цветоносни дръжки. Цветовете са бели, групи рани в цветни кошнички. Листата са сиво-зелени, перести. Цъфти през май-юни.

Предпочита варовити и глинесто-песъчливи почви, богати на хумус и слънчеви. Размножава се чрез семена. През пролетта подгответе почвата и оформете лехи, на които ще засеете семената на пиретрума. Посевът трябва да се поддържа чист от плевели, затова почвата леко се разрохква. До есента се развиват долните листа и образуват розетката.

Набраздявате мястото на 50 см между браздите и го разсаждате на 50 см едно от друго в реда. Поливате и го оставяте да зимува. Напролет окопавате и поддържате почвата чиста от плевели. Растенията развиват листа и започват да цъфтят. Те се прибират при сухо и слънчево време, когато цъфтежът е обхванал половината посев. Отрязват се стръкове на 20 см от върха заедно с листата и цветните кошнички. Изсушавате растенията на тънък пласт на слънце. Вечер ги прибирате. Те съдържат пиретрини, етерично масло, инулин и други полезни вещества. Отварата се ползва за пръскане срещу насекоми.

 

За да поръчате семена от пиретрум, НАТИСНЕТЕ ТУК

 

 

 | Views: 60 | Прочетено във Вестник за градината