Енциклопедия

Раздел Статии:

Осигурете си зелен лук за късна есен

Осигурете си зелен лук за късна есен

Необходимо е просто да го засадите на няколко пъти през септември, че и през октомври. За целта може да ви послужат по дребни глави лук или едри, но по ваша преценка негодни за съхранение или бърза употреба, като и едър арпаджик (балучка).

Този посадъчен материал засадете на равна леха, висока 10-15 см. Тя трябва да има лек наклон, за да не задържа дъждовните води, което е условие да не загниват прорастващите луковици. Излишно е да употребявате при подготовката й каквито и да било торове. Растенията ще се развиват за сметка на резервните хранителни вещества в луковиците. Тях засадете в браздички, отстоящи на 10-15 см една от друга и дълбоки до десетина сантиметра. Едрите глави засаждайте плътно една до друга, а балучката – през около 5 см.

Грижа след засаждането ще ви е премахването на никнещите плевели и поливане, в случай че не вали. Зелен лук, такъв, какъвто купувате от пазара, ще имате след 35-45 дни според метеорологичните условия и времето на засаждане – по-късният става по-бавно. В случай на нужда върху лехата може да изградите полиетиленов тунел.

 

 | Views: 212 | Прочетено във Вестник за градината