Енциклопедия

Раздел Статии:

Орхидея се пресажда само в краен случай

Орхидея се пресажда само в краен случай

Най-често предлаганата за отглеждане като стайно растение, а и най-лесна за отглеждане, е орхидеята пеперуда или малайско цвете – фаленопсис. На дълги цветоноси се образуват съцветия с цветове в различни багри и форми, в зависимост от сорта. Това че са излезли корени извън субстрата е съвсем нормално за епифитна орхидея като фаленопсиса, това са въздушните й корени, с които си набавя влага от околната среда, а също така и хранителни вещества. Пресаждане може да се направи, само ако растението има нужда от разделяне, тоест от размножаване по вегетативен път, когато около основната розетка от листа са се появили нови издънки с оформящи се въздушни корени. Но фаленопсисите понасят зле пресаждания и затова тази процедура по възможност да се прави по-рядко или да се прави, само ако се налага пресаждане по спешност.

Спешно пресаждане се прави, ако виждаме, че част от корените не са в добро състояние, тоест засъхват или загниват. Корените сигнализират за негативни промени. Здравото растение произвежда дълги корени, които излизат от саксията и растат след периода на цъфтеж. Ако са меки и кафяви, корените загниват от липсата на въздух и прекомерно поливане, неотцеждане на водата от субстрата и престояването им във вода, а ако са сухи и чупливи, те са вече мъртви, това пък е признак, че не са получавали дълго време необходимата им влага и въздухът около тях е бил прекомерно сух. Тогава орхидеята се изважда от саксията и се оглеждат внимателно всичките и корени, като изгнилите се изрязват, а местата се обработват с широкоспектърен фунгицид, а в домашни условия може да се посипе и с канела и стрити на прах дървени въглища, които са естествен фунгицид. След това се поставя в саксията и се разпределя новият субстрат около корените. На дъното на саксията задължително се прави дренажен слой. Пресаденото растение са полива на следващият ден.

Специалният субстрат се съставя от късове борова кора с размери 1-5 см, парченца дървени въглища с размери 0,5- 1см, пясък и сфагнов мъх в съотношение 1:1:1:1. Може и да се закупи готов субстрат за орхидеи, който се предлага на цветните борси и магазини.

За отглеждането е най-добре да се използват пластмасови саксии, чиито дренажни отвори  трябва да се увеличат, за да може корените на орхидеята да се проветряват и в долната си част. Ако орхидеята се отглежда в саксия, то субстрата между поливанията трябва да просъхва. За доближаване до естествените условия може орхидеята да се отглежда и в специална висяща кошница. Трябва да се следи постоянно за влажността на субстрата, защото тогава той просъхва много по-бързо отколкото в саксията.

За засаждане на ново растение то се нуждае от специален субстрат предназначен за орхидеи.

 | Views: 1001 | Прочетено във Вестник за градината