Енциклопедия

Раздел Статии:

Овошките обичат фасула

Овошките обичат фасула

Много внимателно трябва да избирате растенията, които ще засаждате между овошките. От т.нар. подкултури бобовите са най-подходящи да растат под дърветата. Освен че бързо освобождават мястото, те обогатяват почвата с азот. И тикви можете да засаждате в свободните пространства край дърветата. Ранните зеленчуци – лук, чесън, салата, репички, ранни домати и ранно зеле също са подходящи да се отглеждат в междуредията. Може да настаните там ранни картофи, защото ще освободят място още през юли и няма да изпият водата на овошките. По тази причина няма да е лошо да си направите и леха моркови.

Не засаждайте край дърветата пипер, праз, зеле, късни домати. Всички те не могат да растат без вода, а късните поливки през есента са вредни за овошките, особено младите, защото растежът им се удължава и има опасност от измръзване през зимата.

В никакъв случай под дърветата не трябва да се отглеждат житни култури. Те образуват плътна мрежа от корени и по този начин изпомпват хранителните вещества и влагата от почвата. Това е особено опасно за младите дръвчета, защото житните съседи изяждат азота и фосфора от почвата. Маслодайните култури и многогодишните фуражни тревни растения също пият водата и изсмукват хранителните вещества от почвата. Те не са подходящи да растат между дърветата в сухи райони.

 

 | Views: 473 | Прочетено във Вестник за градината