Енциклопедия

Раздел Статии:

Не подценявайте резитбата на плодните дръвчета

Не подценявайте резитбата на плодните дръвчета

Резитбата е важно мероприятие, което регулира растежа и плододаването на овошките. Има различни формировки на дърветата, но днес определено се възприемат онези, които са съобразени с естествените растежни особености. Заради това до началото на плододаването младите дървета трябва да се режат малко. Почти се изключват резитбите, с които се съкращават клонките.

Сравнително по-силна е резитбата след засаждането. С нея се определя височината на бъдещото стъбло и се улеснява прихващането. През следващите няколко години целта е бързо да се изгради здрава, рядка и добре уравновесена корона. Това се постига, като за

скелетни клони се избират добре развити и правилно разположени клонки. Премахват се техните конкуренти и по-силните клонки, които ще сгъстят короната. Определените за скелетни части клонки се съкращават, само ако са много силно развити. Така ще се предизвика разклонение.

 

Младите дървета са с по-гъста корона

 

В млада възраст се допуска известно сгъстяване на короната, но то по-нататък постепенно се коригира. Полезно е някои по-силни и излишни клонки вместо да се пре-

махват, да се превърнат в обрастваща, плододаваща дървесина, те се навеждат и се привързват близко до хоризонтално положение. В никакъв случай през тези години не трябва да се режат по-слабите клонки, независимо къде и в каква посока са израствали. Изключение се прави само когато се почиства стъблото. Ако спазите тези принципи, короните ще се формират по-бързо и дърветата ще започнат да раждат по-рано.

 

Възрастните имат нужда от подмладяване

 

През плододаващия период резитбите постепенно се засилват. Всяка година се просветлява короната. Повече се реже във връхната и периферната й част. Това помага по-добре да се огряват всички облистени части и се спира преждевременното отмиране на обрастващата дървесина. Не се оголва долната част на скелетните части. Добре огретите плодове са по-интензивно оцветени и по-хубави.

В този период се правят и резитби за подмладяване. Съкращават се застаряващите клонки. През последните години от живота на дърветата еднократно се извършват по-силни резитби, намалява се до 1/3 – 1/2 дължината на скелетните части.

 

Наточените инструменти отварят по-малки рани

 

Резитбите за формиране и плододаване се правят по време на зимния покой. Може да започнат още след листопада и да приключат преди да са набъбнали пъпките. Най-подходящият срок е от средата на февруари – до началото на пролетта. При нашите условия, и особено при необичайните напоследък затопляния през зимата, може да се работи през целия есенно-зимен период. Паднат ли обаче рязко температурите има .опасност от измръзване особено, ако са нанесени по-големи рани. За да зарастнат по-бързо трябва да се намажат с овощарска замазка или с блажна боя. Много е важно също отрезите да са извършени правилно, а инструментите да са добре наточени.

 

 | Views: 327 | Прочетено във Вестник за градината