Енциклопедия

Раздел Статии:

Не отлагайте засаждането на малините

Не отлагайте засаждането на малините

Малините може да се засаждат през пролетта и през есента.  Пролетното засаждане е за предпочитане по местата, където зимата духат силни ветрове, не се задържа снежна покривка и температурите падат до минус 20 и повече градуса. Най-благоприятният срок е от края на февруари до началото на април. По това време температурата и на въздуха и на почвата вече е сравнително висока, почвата е влажна, не изсъхва бързо и засадените растения успяват да се вкоренят добре до началото на вегетацията. Така че не отлагайте.

За да се радвате всяка година на богата реколта, подгответе старателно почвата. Направете всичко възможно да я обработите колкото е възможно по-дълбоко. Най-добре е да риголвате. Това ще рече да копаете  на дълбочина поне на две прави лопати, като направите така, че долният пласт да отиде отгоре, а горният, който е по-плодороден, да попадне под него, където ще се развият корените на малините. Ако това ви се види трудно и невъзможно, копайте поне на една права лопата. С тази обработка заровете в почвата по 4-6 кг угнил оборски тор или компост, 20-40 г суперфосфат и 15-20 г галиев сулфат на квадратен метър.

При покупката на посадъчния материал гледайте всяко растение да е с добре развита коренова система. Същото се отнася и за издънки, взети от старо ваше или на ваш приятел малиново насаждение.  Онези издънки, които имат само няколко коренчета, хич не ги засаждайте. Дори да се прихванат, трудно формират храст, встъпват късно в плододаване, а това е загуба на време.

Подходящите разстояния на засаждане са 1,5-2 м между редовете, а в реда – 40-50 см растение от растение. За засаждането им изкопайте дупки, толкова широки, че да се разположат корените свободно в тях. Дълбочината на засаждането трябва да е тази, на която са били в разсадника (това не е трудно да се види), но понеже почвата все още не е улегнала, постарайте се тя да е с 3-4 см повече. Всяко растение полейте с по 3-4 л вода.

 

ТАЙБЕРИ – малина без семена...Вижте повече

 

 | Views: 374 | Прочетено във Вестник за градината