Енциклопедия

Раздел Статии:

Не отглеждайте тези растения заедно!

Не отглеждайте тези растения заедно!

Добросъседството при културите е начин да се отглеждат различни растения едно до друго, при което те си влияят добре и се развиват по-добре.Най-известното добросъседство е познато като “трите сестри” – тиквички, царевица и фасул.Трите растения растат заедно в много добра хармония и взаимопомощ – царевицата служи за подпора на фасула. Фасулът обогатява почвата с хранителни елементи, а широките листа на тиквичката буквално задушават плевелите, като същевременно фиксират влагата в почвата.

Но какво знаем за растенията, които са природни врагове в зеленчуковата градина?

 

Ето 5 лоши комбинации, които опитните градинари препоръчват да избягваме:

 

ЛУК + ГРАХ

Казват, че никога не трябва да се садят представители на луковото семейство до грах и фасул, тъй като лукът възпрепятства растежа на граха.

 

КАРТОФИ + ДОМАТИ

Отглеждането на картофи и домати в съседство вещае много проблеми, тъй като и двете култури са обект на едни и същи вредители и болести и щом едно от двете растения бъде нападнато от мана, веднага пламва и съседното!

 

ПИПЕР+ФАСУЛ

Пиперът и фасулът са податливи на еднакви гъбични и вирусни заболявания и, ако едното растение се разболее, заразата бързо се разраства и унищожава плодовете им.

 

ОРЕХ + ДОМАТИ

Ореховите дръвчета са известен нежелан съсед, тъй като корените изпускат химическото вещество юглон, което е отровно за повечето околни растения с по-дълбоки корени, като доматите. Ако в двора ви има няколко ореха, може би трябва да помислите за контейнерно градинарство.

 

МАРУЛИ + БРОКОЛИ

Проучвания сочат, че листните зеленчуци са чувствителни на остатъчните химикали, открити в почвата след отглеждане на растения от рода на броколите, затова не сейте марули в близост до или веднага след броколи – може да не покълнат или да не се развият правилно.

 

 | Views: 942 | Прочетено във Вестник за градината