Енциклопедия

Раздел Статии:

Не оставяйте почвата да чернее

Не оставяйте почвата да чернее

И след като приберете реколтата, не бива да оставяте рохкавата, богата на хумус почва без растения или мулч. Те дават храна на почвените бактерии и създават условия за тяхната жизнена дейност, предпазват почвата от изсъхване и въздушна ерозия. Ако имате голи лехи, засейте ги с каквато и да е култура. През пролетта окосете растенията, върховете им поставете в компост, а корените им, които са усвоили хранителните вещества, ще ги отдадат на почвата и така ще съхранят нейното плодородие.

А ето и друг любопитен пример за подхранване на почвените микроорганизми след прибиране на реколтата. От края на юли до средата на септември се разрохква свободната площ. Приготвя се разтвор от 1 чаена лъжица без връх боракс, 1 чаена лъжица син камък (двата препарата се разтварят отделно) и 1 л извлек от оборски тор или тор от трева. Долива се с 10 л вода. С тази смеска се полива 1 кв. м. от свободната площ.

На следващия ден почвата отново се разрохква. След това се полива с обикновена вода и се разрохква веднъж седмично. Такова подхранване и разрохкване активират почвените микроорганизми. Разрохкването на почвата се преустанявава в средата на септември, а след това мястото се прекопава. Участъците, предназначени за зеле и други зеленчуци, които използват голямо количество хранителни вещества, се подхранват два пъти.

 

 | Views: 465 | Прочетено във Вестник за градината