Енциклопедия

Раздел Статии:

Не забравяйте да подстрижете зокума

Не забравяйте да подстрижете зокума

Възрастните зокуми добре понасят резитбата. Обикновено тя се прави на 3 години, през ранна пролет. Резитбата стимулира образуването на нови клонки, особено в ниската част на растението. По тях се залагат много цветни пъпки, които след това изцъфтяват обилно.

Можете да подрежете вашето дръвче на височината, на която искате да го разклоните. Ако е прекалено висок стволът – изрежете из основа и ще получите няколко нови ниски стебла. Така ще оформите като храстовиден букет.

Ако предпочитате дървовидната форма, изрежете клонките на няколко възела над разклонението. Ще получите няколко нови летораста. След 2-3 години повторете същото е тях и ще сгъстите короната поне два пъти повече.

Зокумите не са претенциозни към почвите. Стандартните смески от 1 част градинска почва, 1 част торф и 1 част угнил оборски тор са подходящи.

В зависимост от интензивността на растежа растенията могат да бъдат пресаждани ежегодно в първите години от развитието им. Не икономисвайте тази операция, като засадите младия зокум директно в голяма кашпа. Почвата се вкислява и растенията ще страдат. Не случайно производителите на цветя ги прехвърлят няколко пъти, докато ги доведат до стандартната саксия в магазините.

 

 | Views: 202 | Прочетено във Вестник за градината