Енциклопедия

Раздел Статии:

Хванете ножицата и не жалете боровинката

Хванете ножицата и не жалете боровинката

Своевременната резитба на боровинката е едно от условията за получаването на реколта през следващата година. Боровинката цъфти на едногодишните клонки, затова на добра реколта можете да разчитате само в случай, че през пролетта те са достатъчно много. Трябва обаче и да не прекалявате, тъй като при много буйно разклоняване на растението, няма да му стигнат силите да изхрани всички заложени плодни пъпки. Това обикновено се случва със старите, неподдържани храсти. Затова четири години (в най-крайния случай след седем години) след засаждането боровинката се нуждае от редовна резитба. Това се прави през есента, когато растенията преминават във фазата на покой. Целта на резитбата е да се премахнат старите клонки, за да се освободи място за младите, на които да се развият силни филизи.

Премахване на старите клонки. Всяка година срязвайте до нивото на почвата две от най-старите клонки от храста, като оставяте на растението по 5-8 силни клони.

Прореждане на храста. Следващата стъпка е премахването на страничните разклонения на старите и младите клонки, които са разположени прекалено плътно или са насочени към центъра на храста. На растенията не трябва да остава нито едно разклонение, което е по-старо от четири години. Премахнете също така и всички болни и изсъхнали клонки и филизи.

Образуване на нови плодни клонки. Особено едрите боровинки се образуват на края на едногодишните странични или прикоренови филизи. А най-дребните – на многогодишните странични клонки.

 

 | Views: 252 | Прочетено във Вестник за градината