Енциклопедия

Раздел Статии:

Напълнете последната леха с копър

Напълнете последната леха с копър

Като ароматна подправка копърът отдавна е намерил място в кухнята. Но още в древноегипетските папируси се споменава и като средство срещу главоболие. В растението много добре са съчетани приятният мирис, добрият вкус и витамини. Той е по-богат на витамин С и от лимона, а има повече каротин от доматите. Всички части съдържат етерично масло.

Ситно нарязан, копърът се поставя в салати, таратор, супи. В туршиите се слагат цветовете, а зелените семена ароматизират хлебни изделия, чай, оцет, маринати. В българската народната медицина се препоръчва като успокоително и газогонно средство.

За да има пресен копър през цялото лято, семената се засяват няколко пъти през 20 дни. Сега е време за последната партида. От нея ще берете в края на септември и началото на октомври. А защо да не си засеете също в сандъчета на остъклени балкони за през зимата.

Семената запазват кълняемостта си 3 години. Издържа на студ, но оптималната температура за развитието му е 18 – 20°С. Той е растение на дългия ден.

 

Става на всякакви почви, но без плевели

 

Може да се отглежда на всякакви почви, само те да са добре обработени, структурни и богати на хранителни вещества. Обича да расте в почви, чисти от плевели, предимно окопни – сред доматите, пипера, краставиците. Около 10 г  семена да достатъчни за 10 кв.м. Понеже никнат бавно, добре е да се накиснат и рътят предварително. Разбира се, тогава е нужно да се засяват във влажна почва.

 

За да поръчате семена от копър, НАТИСНЕТЕ ТУК

 | Views: 487 | Прочетено във Вестник за градината