Енциклопедия

Раздел Статии:

Направете топли гнезда за ранни зеленчуци

Направете топли гнезда за ранни зеленчуци

Топлите гнезда са култивационни съоръжения, които дават възможност да се отгледат ранни зеленчуци в сроковете, които бихте постигнали, ако използвате полутопъл парник, но при значително по-малко производствени разходи.

 

Как се прави

 

Топло гнездо се приготвя като се изкопае трап 40-50 см широк и 30-40 см дълбок. В него се слага пресен непрегорял топъл оборски тор, а отгоре се насипва 15-20 см пръст. При насипването на почвата в средата се поставя  саксия, която оформя трапчинка. В това гнездо се посяват семената или се насажда разсадът на постоянно място. В топлите гнезда може да се отглеждат тиквички, краставици, дини и пъпеши и др. Продукцията се получава от 3 до 6 седмици преди тази на открито. За предпазването на растенията от студа трапчинките се покриват със стъкло, а през нощта с рогозка или със слама.

 

С малко хитрост

 

Практичните стопани са открили много рационален начин за получаването на ранна продукция  с още по-малко разходи. Приготвената топла купчинка се зарежда с  около 15 см пръст, без да се прави гнездо.  Растенията се покриват с приспособена за целта туба от минерална вода.. На пластмасовата туба се отрязва дъното или горната стеснена част и се покрива гнездото. През деня, когато е студено не се сваля. Ако грее силно слънце, можете да я махнете и или да проветрявате през отвора на бутилката.

Защитно гнездо може да се направи и като се скове от дъски, широки 12-15 см, рамка 40 на 40 см. Тя се поставя върху гнездото и се покрива със стъкло  или полиетилен. При използването на топлите купчинки се изразходва от 25 до 30 пъти по-малко оборски тор.

 

 | Views: 405 | Прочетено във Вестник за градината