Енциклопедия

Раздел Статии:

Направете си цветна градина пред прозореца

Направете си цветна градина пред прозореца

В много от по-старите къщи няма балкони дори на втория етаж. Заради липсата на жилищно пространство често и обитателите на градските домове се лишават от терасите си и ги приобщават към апартаментите. Това обаче ги лишава от малките цветни градинки, в които обикновено се превръщат балконите. Има, разбира се, начин тази празнота да се запълни. Цветята на перваза са една от запазените марки в традиционните български домове. И ако все още не сте наредили сандъчета пред прозореца си, няма време за чакане. Сега е моментът да направите погледа си към външния свят още по-шарен.

Преди да изберете цветята добре огледайте перваза. Ако той има наклон, трябва да направите дървени клинове, който здраво да закрепите по цялата дължина. Поставените върху тях сандъчета трябва да са хоризонтално разположени и добре да са закрепени към перваза, така че да не са опасни за минувачите отдолу.

Ако нямате перваз обаче ще ви се отвори доста работа. Сандъчето ще трябва да бъда провесено на специално пригодени метални шини, които предварително са здраво закрепени за стената с дюбели. Необходимо е за закриете отворите по дъното на сандъчето. Най-добре е това да стане, като наредите отрязани пластмасови бутилки с височина 2-3 см с отворите надолу. Насипете между тях пясък, а отгоре трябва да се насипе керамзит. Върху него се поставя предварително подготвената почва, засаждат се растенията и се уплътняват. Не поставяйте пръстта до ръба на сандъчето, защото тя ще се отмива при дъжд или поливане. Изберете красиви растения, за предпочитане е на преден план да се поставят тези,които се спускат надолу и скоро ще закрият сандъчето. Така отдалеч ще имат вид на пухкави цветни облаци върху сивите сгради.

 

За да изберете подходящи цветя за перваза, НАТИСНЕТЕ ТУК

 

 | Views: 1877 | Прочетено във Вестник за градината