Енциклопедия

Раздел Статии:

Направете си езеро на балкона

Направете си езеро на балкона

Различните басейни, езерца и водни кътове са притегателните точки на парковете и градините. Но ако нямаме собствена градина, можем с малко усилия и средства да създадем на балкона райско кътче с бълбукащо фонтанче и чаровна водна растителност. Разнообразни съдове, като например традиционните дървени ведра и качета или пластмасови и емайлирани вани, легени и кофи могат да бъдат преобразени до неузнаваемост и да се превърнат в мънички езерца, стига да не са пробити и да не текат. Затова, преди да започнем да оборудваме своя бапконски водоем, два-три дни проверяваме дали надеждно задържат водата. Чудесно могат да ни послужат и покритите с многоцветна глазура керамични саксии и кашпи, ако добре залепим дренажните им отвори.

Другият компонент, необходим за нашето смело начинание, е водната растителност. Много подходящи са понтедерата с нейните ясносини цветове и златоцветното блатно лютиче. В различните по дълбочина зони е удачно да се засадят елегантните водни перуники. Когато езерцето е миниатюрно, най-добре е да отгледаме ниско растящ папур и водна мента. В него отлично ще се чувстват различните видове водни лилии и водни рози, стига да не е много плитко – водният слой да е поне 40 см. Тропически растения като водния зюмбюл и салвинията (водна папрат) също виреят прекрасно в топлата вода на миниводоема. Разбира се, трябва да се осигури и подводна растителност – препоръчваме да засадите роголистник и блатна звездица.

Грижите за балконското езерце са елементарни. Най-добре е да бъде разположено на слънце или в полусянка. За да не се разраства прекомерно растителността и да затлачи водната площ, засаждането не става в почвата, а в специални кошници. При снабдяването с растения се внимава за изискванията им към дълбочината, на която се засаждат. Да настаним кошниците на нужната дълбочина ще ни помогнат различни по големина камъни. Водораслите, опадалите листа или прекомерно разрасналите се растения се почистват, а изпарената вода редовно се долива. Не се тори и подхранва.

 

 | Views: 1085 | Прочетено във Вестник за градината