Енциклопедия

Раздел Статии:

Направете си вино от касис

Направете си вино от касис

Виното от касис е много полезно с ценните си съставки и приятния си аромат. Не се приготвя трудно. Касисът се отличава от червеното и бяло френско грозде с по-голямото захарно съдържание и по-силен аромат. Захарността му е обикновено 10 %. Гроздето трябва да е добре узряло, напълно здраво. За да омекне кожицата и да се улесни пресоването, желателно е гроздето да се остави 1-2 дни на хладно място и покрито с платно. Смачкването на гроздето става в по-малки съдове – каче или пластмасови туби. Сокът се отстранява, а твърдите части се пресоват, за да се получи максимално количество сок. Задължително твърдата част се залива с вряла вода в количество равно на източения сок. След охлаждане, твърдата част отново се пресова. Всички сокове се смесват.

Към тях се прибавя за всеки литър по 100 г захар предварително разтворена в малко сок. За да започне алкохолна ферментация, се прибавят по 60-80 г хлебна мая за 100 л сок. Ферментацията протича при температура 20-25 градуса и протича най-често за 6-8 дни. Препоръчително е ферментиращият сок да се разбърква ежедневно за ускоряване на варенето. Преди ферментацията прибавете по 1 г за всеки литър 6-процентова серниста киселина.

Дали е приключила ферментацията ще познаете по това, че не се отделят мехурчета въглероден двуокис, а също така на вкус в сока няма сладникавост.

Поизбистри ли се готовото вино, е наложително да го освободите от утайката чрез претакане в чист съд. Съхранявате го в хладно помещение. По ваше желание след това може да го напълните в бутилки за по-дълго съхранение. Виното е с приятен силен аромат и издържан вкус. Преди консумацията, ако прибавите малко газирана вода, то действа разхладително.

 

 | Views: 156 | Прочетено във Вестник за градината