Енциклопедия

Раздел Статии:

Монардата – красиво цвете или ароматна подправка

Монардата – красиво цвете или ароматна подправка

Монардата е интересно растение, което произхожда от областите на Големите езера в Северна Америка. Познати са 15 вида, но като културни растения се използват само два.

Монарда дидима е с високи до 80 см разклоняващи се четириръбести стъбла. Листата са удължено яйцевидни със заострен връх. Благодарение на съдържащите се в тях етерични масла издават много приятен аромат. Използват се за подправка.От тях се приготовлява прекрасния чай под името „пенсилвански”. Освен горещ, той е много приятен и като студена напитка.

Около цвета се групират прицветни листа, които са оцветени подобно на тяхната багра, но по-пастелно. Цъфти през юни-юли с групирани по върховете на разклоненията цветове. Има сортове с червена и с розова багра.

Монарда фистулоза се отличава от първата по това, че всички части на растенията са покрити с власинки.Чашката е зелена, а венчелистчето е пурпурно-розово. Сега се разпространяват и хибридни форми.

Тези многогодишни растения се развиват успешно у нас. Преди студовете стъблата загиват и трябва да се изрежат. Напролет туфата се развива, като отстрани се появяват нови, стъбла.За да се развиват добре, растенията предпочитат влажни, по-лусенчести места и почви, богати с хранителни вещества. Отглеждани като декоративни, им се предоставят тези условия. Когато са на слънчеви места, растенията са малко по-ниски, но листата са много по-богати на етерични масла. В такива случаи е важно да поливате по-често.

За любителите на екзотиката е важно да знаят, че биха могли да отглеждат монарда на балкони, тераси и веранди.

 

Засадете в подходящи саксии

 

Необходимо е саксиите да са с диаметър над 30 см или да се използват сандъчета. Почвената смес трябва да е много богата. Съставя се от градинска почва, много добре разложен оборски тор и пясък в съотношение 4:3:1. При възможност да внесете саксиите в закрити помещения за зимния период бихте могли да се радвате на приятната зеленина и да ползвате свежи листа по-дълго време. Монардата се размножава предимно чрез разделяне на туфата през пролетта. Може да се използват и семена, като е желателно предварително да бъде произведен разсад.

 | Views: 666 | Прочетено във Вестник за градината