Енциклопедия

Раздел Статии:

Маслината – природно лекарство

Маслината – природно лекарство

Маслиновото дърво изисква по-топъл климат и е характерен вид почти за цялото Средиземноморие, включително и за нашите южни съседи Гърция и Турция, където се отглежда в градини като овощно дърво. У нас не издържа на ниските зимни температури, въпреки че някои сортове са на границата на оцеляването си в някои по-закътани южни части на страната. Независимо от това маслината никога не е била непозната за нашата трапеза, а в много случаи търсена и предпочитана като храна, профилактично и лечебно средство.

Както е известно консумирането на маслините се извършва след провеждане на специална техника за обработката им, а след това и съхраняването им става в оптимизиран солен разтвор.

 

Кои са най-важните хранителни и лечебни качества на маслината?

 

Плодът на маслината е богат на витамини, аминокиселини, ферменти. Съдържа още минерални соли, органични съединения, хлорофил и други биологично активни вещества, но най-важната им съставка са мазнините, и по-специално растителното им масло, известно под названието зехтин.

 

Зехтинът

 

Независимо дали се консумира топъл или студен зехтинът предпазва стомахът от заболявания като гастрит и язви, като намалява количеството на стомашните киселини. Зехтинът действа като очистително, а освен това активира жлъчната течност и я привежда в идеално състояние. Регулира секретирането на жлъчния мехур и намалява риска от образуването на жлъчен камък.

Практическо приложение: Обикновено се смесва с лимонов сок в съотношение 1:1. Особено ефикасно е това съотношение при лечение на жлъчно-каменната болест, като сутрин се взема по една супена лъжица на гладно в продължение на три седмици.

 

Още факти:

 

  • Едно изследване на учените от Ню Йоркския държавен университ в Буффало показва, че б-ситостеролът – мазнина, която се намира в растителните масла (като зехтина) предотвратява формирането на ракови клетки в простатата. Друго проучване на лекарите от Оксфордския университет потвърждава защитното действие на зехтина срещу рак на червата.
  • Доказано е също, че хората, които консумират големи количества зехтин и с него готвят зеленчуци, са по-малко застрашени от ревматоидния артрит.
  • Витамините E, A, D и K, които зехтинът съдържа, подпомагат костното развитие на възрастните и децата. Зехтинът също така предотвратява загубата на калций, като стимулира минерализацията на костите.
  • С високото ниво на антиоксиданти, които съдържа, зехтинът предотвратява вредите от опасните вещества, обновява клетките и забавя стареенето на тъканите и органите.
  • Благодарение на линолеевата киселина, която съдържат, маслините и зехтинът са най-здравословната храна за новородените бебета и растящите деца.

 

Рецепти от практиката:

 

  • Най-новите проучвания показват, че маслината действа здравословно и за сърцето, особено при нарушен ритъм, при високо кръвно налягане (след обезсоляване) и специално за хората, страдащи от диабет. За целта в 1 литър вода се поставят 72 счукани костилки от маслина, варят се докато водата остане около 700 мл, прецежда се и се пие сутрин и вечер по 3 капки с вода или чай.

 

  • Няколко капки зехтин отнемат болката при ужилване от оси и пчели. Освен плода лечебни са и листата на маслината, събирани по време на цъфтежа, като приготвеният чай от тях се използва за понижаване на кръвното налягане и други заболявания.

 

  • Установено е, че зехтинът не повишава нивото на холестерола, а напротив – поддържа го под контрол. У хора, които консумират по 25 милилитра (около две чаени лъжички) натурален зехтин всеки ден в продължение на една седмица, е открито по-ниско ниво на лошия холестерол и по-голямо количество антиоксиданти. 

 

 | Views: 433 | Прочетено във Вестник за градината