Енциклопедия

Раздел Статии:

Маковете се появили от сълзите на Венера

Маковете се появили от сълзите на Венера

По цял свят се отглеждат различни видове макове. За източните народи той е познат от дълбока древност, когато са го използвали като сънотворно средство. Легендата за произхода му е затрогваща. Когато Венера загубила любимия си Адонис, плакала безутешно, като проливала реки от сълзи. Където паднели те, там разцъфтявали макове. Затова и досега венчелистчетата им се оронват лесно – като сълзи. Съществува поверие, че макът е символ на плодородие. По дрехите на младоженците поставяли макове, за да ги даряват с деца.

 

Едногодишните са с хубави цветове, но имат кратък цъфтеж

 

Родът Папавер е богат на видове. Като декоративни обаче се отглеждат само няколко. Най-разпространеният е Папавер сомниферум. У нас се отглежда като едногодишен. Стъблото се разклонява слабо и достига до 1 м височина. Листата са до 20 см дълги и до 4-5 см широки. Декоративността им се увеличава благодарение на накъдрената периферия и сиво-зелената им багра. Пъпките са едри, грациозно наведени. Цветовете биват прости или кичести и достигат 10-12 см в диаметър. Венчелистчетата са гладки или с накъдрена, дори назъбена периферия. Обагрени са в червено, розово, жълто и рядко бели. Растенията цъфтят обилно, но не продължително – обикновено през май-юни. Има разпространени няколко сорта, но най-ефектен е сорт Божуровиден с много кичести цветове. От този вид мак се приготвя опиумът.

 

Сред многогодишните видове цари разнообразие от сортове

 

От тях Папавер нудикауле се среща в Сибир и Средна Азия. Най-разпространените сортове са Шампан Бъдлес и Сан Ремо, които достигат 60 см височина и са с различни багри. Матадор достига 45 см височина, а цветовете му са с диаметър 12 см, алено червени. Оригинален е и Папавер ориентале, който произхожда от Кавказ. От Армения е пренесен в Париж, а в началото на 18 век и в Англия. Там са създадени много сортове, сред които Перис Уайт с бели цветове. Брилянт е с яркочервени цветове, които достигат 15 см в диаметър, а Колосея, също с червени цветове, достига внушителните 20 см в диаметър. Оригинален е сорт Александра, който е с розове цветове. Всички достигат до 150 см височина. Единствено Червената шапчица е нисък – до 45 см.

 

Как се хваща

 

Едногодишните макове се размножават със семена. Тъй като кореновата им система е вретеновидна, с малки странични разклонения, растенията трудно понасят разсаждане. Затова е желателно да се засаждат на постоянно място. Почвата предварително трябва да е много добре обработена. Тя трябва да е лека и богата на хранителни вещества. За предпочитане е да се избират слънчеви места, но макът понася и полусянка. Пониците се показват след 8-10 дни. Ако са на гъсто, проредете на растояние 20х20 см. Тъй като растенията са студоустойчиви, можете да засаждате веднага след като е удобно да се влиза в градината. През лятото подържайте почвата чиста от плевели, като редовно я окопавате. Поливайте така, че почвата да е винаги умерено влажна.

Многогодишните макове също основно се размножават със семена. Тях трябва да засаждате направо на постоянното им място през пролетта или есента. На едно място могат да цъфтят успешно много години. По желание можете да разделяте коренищата им периодично, след прецъфтяване. Така туфата се подмладява. Не изискват много грижи, но от по време на цъфтежа, който може да продължи от юни до септември, трябва да поливате.

 

За да поръчате семена за градински мак, НАТИСНЕТЕ ТУК

 

 | Views: 145 | Прочетено във Вестник за градината