Енциклопедия

Раздел Статии:

Лупината е любимка на градинарите

Лупината е любимка на градинарите

Лупината (Lupinus) е едно от любимите цветя на градинарите. Изключителната грациозност на стъблата, богатата облистеност, красивите листа и продължителният цъфтеж са качества, заради които това красиво растение е често използвано за оформяне на ефектни цветни петна в градината. Съцветията на лупината са подходящи и за производство на рязан цвят. Трябва да се знае обаче, че ако цветовете не се потопят във вода веднага след отрязването им, повяхват бързо. Тургорът им лесно се възстановява, но често дръжките не успяват да се изправят напълно, затова след като поемат водата остават изкривени. За да не се допусне това, увяхналите цветоносни стъбла първо се увиват плътно с амбалажна хартия и чак тогава се поставят в съда с вода. Когато растенията се възстановят, хартията се развива и едва тогава се поставят във вази.     

 

Засадете във варовита почва

 

Когато определяте мястото за лупина, имайте предвид, че тя се развива добре на богати и добре обработени почви. За предпочитане е реакцията на почвения разтвор да е основна, което ще рече, че за тях са подходящи варовити почви. Ако почвата не отговаря на това условие и е кисела, лесно може да се подобри, като се варува. За целта преди основната обработка се внася малко вар. Мястото трябва да е слънчево и защитено от ветрове, които лесно повалят стъблата.

През целия вегетационен период лупината се полива често и около туфата се окопава редовно. Ако растенията са цъфтели много рано, прецъфтелите съцветия се изрязват. Бързо се развиват нови и растенията цъфтят пищно до късна есен.

 

Използвайте резници или разделете коренищата

 

В дворната и във вилната градина лупина може да се размножава чрез разделяне на коренищата. Кореновата система е вретеновидна, разположена дълбоко, затова трудно се разделя. Само младите растения понасят леко пресаждането. За размножаване на големи площи се използват семена, но имайте предвид, че баграта на цветовете не винаги се предава на поколенията. Тъй като семената поникват трудно, желателно е да се засяват още през есента. От засетите през пролетта, растенията поникват късно и зацъфтяват едва през есента. Може да се произведе разсад, но най-сполучливо е директното засаждане на постоянно място. Оптималните разстояния между растенията са 35 х 35 см.

Ако някъде си харесате много красив сорт или е необходимо да се размножи някоя ценна форма с оригинална багра, прибягвайте до вкореняване на резници. По този начин не може да се получат много растения, но за сметка на това те се прихващат много добре и до есента зацъфтяват.

 

За да поръчате семена за лупина, НАТИСНЕТЕ ТУК

 

 | Views: 142 | Прочетено във Вестник за градината