Енциклопедия

Раздел Статии:

Лукът сам ви казва кога да го приберете

Лукът сам ви казва кога да го приберете

Много е важно при производството на лук за глави да определите времето за прибирането му, защото то е свързано с последващото добро  съхраняване. Растенията сами ще ви покажат, че времето е настъпило. Началото на този процес се характеризира с пожълтяване на краищата на листата, а около 12-15 дни след това лъжливото стъбло омеква, листната маса поляга на земята и изсъхва.

Когато този процес е на лице, трябва да приберете главите. Следете синоптичната прогноза и изберете продължително хубаво и сухо време. Извадете главите ръчно – чрез изскубване. При по-тежки и сбити почви използвайте мотичка в градините и нож-скоба в нивите, с който се прерязва кореновата система.

Извадените глави обезателно трябва да се просушат за около седмица. Затова ги наредете на земята в редици. След просушаването изрежете стъблото заедно с листата на 4-5 см над шийките. Следва сортиране на луковиците – подберете само здравите глави, без механични повреди и болести. Едва тогава наредете главите в щайги и ги съхранявайте в сухи помещения с ниска положителна температура. Следете влажността в помещението, тъй като при висока влажност на въздуха луковиците започват да загниват.

 

 | Views: 430 | Прочетено във Вестник за градината