Енциклопедия

Раздел Статии:

Лозите се засаждат директно само в песъклива почва

Лозите се засаждат директно само в песъклива почва

Директното засаждане на лози е известно още под името “засаждане на неприсадени вкоренени лози” или “засаждане на лози на собствен корен”. То може да се извърши по два начина – чрез засаждане на вкоренени лози на собствен корен и на невкоренени зрели резници (пръчки). Извършва се само в почва, която съдържа пясъчна фракция от 60 до 80 % на дълбочина 100 см. В противен случай се засаждат вкоренени резници или се полагат по-дълги резници, като се спазват определени условия. Засаждането и при двата случая се прави през есента (ноември), или рано напролет (март). Когато се работи, температурата на въздуха не бива да е по-ниска от 0°С, за да не измръзнат корените.

При създаването на лозе на собствен корен за препоръчване е да се използват вкоренени резници. В практиката се прилагат няколко начина на засаждане – със садило, в дупки, с хидробури и с посадъчни машини. В личното стопанство лозичките се засаждат най-често в ямки с размери 50/50/60 см. На дъното на всяка се сипва 10 см рохкава пръст примесена с добре угнил оборски тор 1:1. Поставя се лозичката. Тя обаче трябва предварително да е подготвена: корените са изрязани на дължина 8-10 см, а леторастът – на 2 очи, като над горното око се оставят 1,5-2 см. Лозата се поставя малко косо, така, че стъпалото с корените да бъде към центъра на ямката, а оставеното чепче да излиза над нивото на почвата на определеното за формиране на лозата място. Върху корените се насипва още 10 см от почвата. До запълване на ямката се поставя почва, примесена с оборски тор. Преди да се напълни полейте с 2-3 литра вода, така почвените частици ще прилепнат около корените. Плътно до лозичката се поставя колче за белег, ямката се запълва до горе, притъпква се, след което лозичката се покрива с 3-4 см рохкава почва.

 

На асмата й трябва по-широко легло

 

Когато почвата не е с необходимата пясъчна фракция от 60 – 80 % и искаме да създадем асми, трябва да постъпим по следния начин. От избрания сорт се отрязва зрял едногодишен летораст (пръчка) с дължина около 130 см. Изкопава се трап, дълъг 1 м и дълбок 40 см. На дъното се настила 10 см речен пясък. Отгоре се полага отрязаната пръчка, извива се в горния край и се извежда над повърхността на почвата с оставените 1 или 2 очи на мястото, където трябва да израсте. Пръчката предварително се почиства от мустаците и очите, като се оставят връхното 1 или 2 очи (когато са по-къси междувъзлията). Върху пръчката се настила слой пясък с дебелина около 10 см. Полива се с 8-10 литра вода, така почвените частички ще прилепнат по-добре около пръчката. След това трапът се запълва догоре с рохкава пръст, примесена с добре угнил оборски тор 1:1 и се притъпква добре. На мястото, където пръчката излиза над земята, се поставя суха пръчка за белег. Прави се купчинка пръст и пръчката се покрива с 5-6 см рохкава пръст. От всеки възел ще израстат корени и така ще се образува мощна коренова система, която ще даде възможност за бързо и силно развитие на надземната част. Пясъкът предпазва корените от филоксерата през първите години от тяхното развитие. Такива асми живеят дълго и плододават обилно.

За да си изберете подходящ сорт грозде, НАТИСНЕТЕ ТУК

 

 | Views: 596 | Прочетено във Вестник за градината