Енциклопедия

Раздел Статии:

Листна салата в лечението на хипертония и диабет

Листна салата в лечението на хипертония и диабет

Листната салата е позната отпреди хилядолетия. Според древни автори тя е един от най-старите зеленчуци. Отглеждали са я масово в Римската империя. В следващото столетие се радва на внимание и интерес в Италия и Франция. В билкарските книги от Ренесанса преобладават рисунки за салатите. А в билкарската книга на Л. Фуко от 1534 г. е дадено сведение за използването им.

Първоначално от листната салата се е използвала като лекарствено растение, предимно къдравата, която и днес се числи към природната аптека. Тя е типична за домашните и малки градини и подходяща за бърза консумация. Играе важна роля в САЩ и Европа.

Има различни видове листна салата – къдрава за късане и за рязане, главеста – с гладки целокрайни листа и главеста с набръчкани листа с нарязани краища. Използва се свежа за салата и за супи. Има леко горчив вкус от веществото лактодин и малко сяра. Съдържа много минерални соли (желязо – 600 мл, йод, калий, калций, мед, магнезий, цинк, кобалт), глюкозиди, малко витамини (РР, Е, В, С), биотин, фолиева киселина, кварцитин, оскъдни белтъци, бедна е на захари и органични киселини, мазнини липсват, или малка калоричност (22 кал в 100 г).

Като лечебно растение за човешкия организъм, тя възбужда апетита, подобрява храносмилането, има леко разхлабително, отводнително, болкоуспокоително и меко сънотворно действие. Затова къдравата салата се използва за природо-лечение при високо кръвно налягане, диабет, затлъстяване, безапетитие, безсъние, хроничен запек, отоци, сърдечна невроза. Като подпомагащо оздравяването средство е полезна при лечението на артрити, хронични бронхити, анемия, дерматози и полова слабост у мъжа и жената.

Внимание! Заболявания, при които не трябва да се употребява салатата за храна и лекарство, са: уратни и оксалатни камъни и пясък в бъбреците, пикочния мехур и жлъчката, увеличени киселини в стомаха, остри и хронични колити с изявени прояви, подагра, депресия.

 

Лечебни рецепти

 

За лекарство растението се приема под форма на свежи листа, пресен сок или отвара.

  • От 100 г салата се извлича 30-40 мл зеленикав сок, към който се прибавя лимонов сок (за корекция на вкуса) – дневна доза до 2 кафени чашки за неразположения.
  • При безсъние индийската медицина препоръчва лечение с отвара от семената на салатата, подсладено с небетшекер, която се пие по 1 чаша вечер един час преди лягане.
  • Поставена върху кожата на лицето и шията, служи за освежаваща маска от свежи, намачкани листа с престой 20 мин и след свалянето се оставя да съхне лицето без измиване.
  • При повехнало или уморено лице маската е от ситно нарязана салата, замесена в кисело мляко, с престой 20-30 мин, легнало положение. Изплаква се с чешмяна вода. Кожата омеква, а бръчиците се пооглаждат.
  • Против бръчки и остаряваща кожа се прави маска от намачкани до сочност листа, смес с малко зехтин (олио) и капки от лимон или грейпфрут. Действа хранително и подмладява лицето. Престой в легнало положение 1/2 час. Изплаква се със студена вода.
  • Прецеден сок, при предварително измито лице, се втрива с масаж (лек) в кожата на лицето и шията и не се измива.
 | Views: 474 | Прочетено във Вестник за градината