Енциклопедия

Раздел Статии:

Летните круши скоро ще са готови за бране

Летните круши скоро ще са готови за бране

Крушата е незаслужено подценено богатство. Притежава сочно и топящо се месо, много добро съчетание на захари и органични киселини, лек приятен аромат. Ако успеете да подберете подходящите сортове, може да разчитате от най-ранно лято до късна есен да зреят в градината ви вкусните плодове.

Сортовете са групирани в летни, есенни и зимни. Най-ранните в по-топлите райони на страната се берат още в началото на юли, а в по-хладните – около средата на този месец. По това време зреят Трапезица, Прогрес, Юнска, Стар кримсон. Към края на юли и началото на август ще ви зарадва със сочните си плодове Жифардовата масловка, а малко по-късно идва времето на Юбилеен дар и Клапанов любимец.

Плодовете на сортовете Д-р Гюйо и Вилямовата масловка са прекрасни, ненадминати по качество освен за прясна консумация, но също за компот, ракия и ликьор.

След тях узряват Червена Вилямова масловка и Хардиева масловка. А също и Добра Луиза, която е много родовита и е един от късните летни сортове. Нейните плодовете са по-дребни и не със същото качество като масловките.

Не берете крушите зелени, тези плодове не доузряват нормално, ще се набръчкат и вкусът им няма да е добър.

 

 | Views: 167 | Прочетено във Вестник за градината