Енциклопедия

Раздел Статии:

Латинката – лечебни рецепти  

Латинката – лечебни рецепти  

Латинката е обичано цвете в нашите градини, дворове и балкони. Цъфти до появата на студовете, затова цяло лято може да се събират и сушат нейните цветове и листа, а през есента – съзряващите й семена. По количество на аскорбиновата киселина листата на растението съперничат на копривата, а цветовете му по съдържание на каротин – с признатите в това отношение рекордьори – морковите При това колкото по-ярки са цветовете, толкова повече е каротинът.

С лекарствена цел се използват стръковете с цветовете и недозрелите семена. Препаратите с латинка имат бактерицидно, витаминно, отхрачващо, антисклеротично, пикочогонно и съдоразширяващо действие.

 

Рецептите:

 

  • При атеросклероза като допълнително средство за лечение: всеки ден изяждайте по 2 с. лб. смлени пресни листа и цветове на латинката. Може да се добавят и към студени блюда (салати, окрошка и т. н.). Курсът на лечение е не по-малко от 1 месец.

 

  • При авитаминоза: 1/2 чаша смлени пресни стръкове се заливат с 1,5 чаша кипяща вода. Довежда се до кипене. Престоява под капак 1 час, прецежда се и се отстранява суровината. Приема се по 1/4 от настойката 3-4 пъти на ден, 30 мин преди ядене. Курсът на лечение е 12-14 дни.

 

  • При бъбречнокаменна болест – като допълнително средство за лечение: 3 с. л. смлени пресни стръкове на латинка се заливат д 1 чаша кипяща вода. Вари се на слаб огън 2-3 мин. Кисне 1 час, прецежда се и се отстранява суровината. Курсът на лечение е 1 месец.

 

  • При исхемична болест, хипертония, стенокардия – като допълнително средство на лечение: 2 с. л. смлени стръкове се заливат с 1 чаша кипяща вода. Вари се на несилен огън 2-3 минути. Престоява 1 час и се прецежда. Приема се по 2 с. л. от настойката 2-3 пъти дневно 15-20 мин преди хранене. Курсът на лечение е 2 седмици. При нужда след 2-3 дни може да се повтори.

 

  • При бебешки пъпки (млечница) в устната кухина и при разраняване в ъглите на устните: 4 с. л. смлени пресни листа се заливат с 1 чаша кипяща вода. Вари се на несилен огън 3-4 мин, охлажда се, прецежда се и се добавя 1 ч. л. мед. При млечницата се промива с настойката устната кухина, а при ранички се намазват ъглите на устните. Лечението продължава до появата на положителни резултати.

 

  • При хроничен бронхит и бронхиална астма като допълнително лечение: приема се по 1 десертна лъжгичка пресен сок от латинка 3 пъти на ден преди хранене. Курсът на лечение е 7-10 дни.

 

  • При силно падане на косата и гнездово олисяване: смесват се 1 с. л. смлян корен от очеболец, по 1/2 чаша пресни листа от латинка и коприва. Сместа се залива с 1/2 л водка. Престоява на тъмно 2 седмици и се прецежда. Настойката се втрива в кожата на главата през ден 30 мин преди миене на косата. По тази схема може да се втрива и пресен сок от латинка. Курсът на лечение е 3-4 седмици.
 | Views: 474 | Прочетено във Вестник за градината