Енциклопедия

Раздел Статии:

Къпините също се режат през лятото

Къпините също се режат през лятото

Това се прави, за да се създадат оптимални условия за развитието на къпината и догодина. Издънките се съкращават на зелено, така няма да се допусне излишен вегетативен растеж. А хранителните вещества се насочват за формиране на пъпките и за запасяване на издънките с резерви за зимата.

Изправено и полуизправено растящите сортове се прореждат, когато издънките достигат 20 -25 см височина, а се съкращават през фазата на тихия растеж (през втората половина на август) на височина 160 – 180 см.

По-голям брой издънки на един храст се оставят при стелещите и полустелещите се къпини, съкращава се на височина около 200 см. Така ще се образуват по-голям брой странични разклонения, издънките ще се запасят с необходимите хранителни вещества (асимилати) и ще заложат повече цветни пъпки.

Особено наложително е да се режат къпините на зелено след градушка. Ако тя е много силна и е паднала до края на май, всички издънки се премахват до повърхността на почвата. Когато повредите са нанесени по-късно, в зависимост от тяхната степен се определя височината на съкращаване. Но тя трябва да бъде такава, че да осигури достатъчно хранителни вещества за зарастването на раните.

Ненужните части се изрязват с остра лозарска (овощарска) ножица.

 

 | Views: 187 | Прочетено във Вестник за градината