Енциклопедия

Раздел Статии:

Круши и череши имат нужда от опрашители

Круши и череши имат нужда от опрашители

През февруари и март може да засаждате овошки, ако сте пропуснали да направите това през есента. Дори и да сте решили вече какви точно искате да имате в градината си, трябва освен с вкуса си да се съобразите и с капризите на различните сортове.

Не слагайте само един сорт череши, колкото и да го харесвате. Въпреки че има и самоплодни сортове, каквито са Стела, Лапинс, Санбърст, днес се отглеждат основно самостерилни – те имат нужда от чуждо опрашване. Обърнете внимание и на нещо друго – известни са и т. нар. кръстосано несъвместими групи, които не се опрашват взаимно. Това означава, че не бива да създавате градина от сортове само от една интерстерилна група. Трябва да има дървета и от друга група, а цъфтежът да съвпада по време.

А за да сте сигурни, че опрашването ще е добро, сложете пчелен кошер в двора. Тогава и крушите ще раждат богато. За нормалното оплождане прашецът трябва да е пренесен от един сорт на друг. Всички круши са самостерилни, т.е. собственият прашец не може да извърши оплождане. При крушата има и т. нар. триплоидни сортове, които са лоши опрашители, защото прашецът им е дефектен. Такива са Аманлиева масловка, Дилова масловка, Енисейка,   Караманец, Попска круша, Юбилеен дар. Ако засадите някой от тях, трябва да имате още най-малко два сорта добри опрашители, които да се опрашват помежду си и да опрашват трип-лоидния. При крушата се наблюдава и т. нар. парте-нокарпия, което означава, че могат да се получат плодове без опрашване и оплождане. Тези плодове са по-дребни, нямат типичната форма за сорта и са без семена. Явлението много често се наблюдава при Жифардова масловка, д-р Жюл Гюйо, Абат фетел, Вилямова масловка.

 

Кръстосано несъвместими са:

 

  • Румънка, Хеделфингенска, Черна едра хрущялка
  • Обикновена белви-ца, Едра белвица, Переста белвица, Черна переста череша
  • Дроганова жълта и Дионисиева жълта
  • Бинг, Наполеон, Ламберт, Стар, Император Францис
  • Козерска, Българска хрущялка, Гермерсдорфска
  • Моро, Бюрла
 | Views: 166 | Прочетено във Вестник за градината