Енциклопедия

Раздел Статии:

Кошница с аромати на балкона

Кошница с аромати на балкона

Във висяща кошница може да се сложат не само красиви цветя, които радват очите, но и ароматни растения, които превръщат обикновения балкон в райска градина. Необходимо е да подготвите кошницата предварително. Най-популярни са металните кошници във формата на полусфера, но същата работа може да свърши дървена щайга или пластмасови саксии, които се продават заедно със синджирите или здрави конопени въжета. От тях има нови модели с отвори встрани, което позволява да се садят растения и в стените на съда, а получената композиция да бъде още по-пищна. Стените трябва да се облепят с 1 -2 см мъх, върху него поставете пластмасово фолио, което се изрязва до ръба на кошницата. После съдът се пълни с почва дополовина, слагат се готовите растения, които са извадени с корените и малко пръст по тях. Донасипва се компост. В средата на кошницата се слагат високите, правостоящи растения, а по края стелещите се. Растенията се поливат обилно.

В кошницата може да се поставят преди всичко ароматни растения и билки, но там може да се поставят и подправки. Добре е да се сложи стрък индрише, коренище здравец, дива мента и босилек. Този съд трябва да се спусне по-ниско – на нивото на седнал човек, тогава се усеща и букетът от аромати, които през вечерите и особено след дъжд направо упояват.

Ако нямате възможност да спуснете ароматния облак от тавана, напълнете един глинен съд с подправки и ароматни растения, който може да стои в ъгъла на балкона. Оттам, освен че ще се носи приятен мирис, ще има и друга полза – здравецът и индришето, както и босилекът ще гонят насекомите. Най-подходящ в този случай е пластмасов контейнер- кула или популярните в последно време глинени амфори с много отвори по стените, които се използват за подправки или различни цветя. И тук се спазва правилото – правостоящите растения да се засадят в средата, в случая в отвора отгоре, а другите подправки – отстрани.

 

За да поръчате семена за подправки, НАТИСНЕТЕ ТУК

 

 | Views: 348 | Прочетено във Вестник за градината