Енциклопедия

Раздел Статии:

Коригиране на грешни резитби при овощните дървета

Коригиране на грешни резитби при овощните дървета

Пролетта на миналата година прерязах всички върхове от клоните на плододаващите овощни дръвчета /около 5-6 годишни/, с цел да не израстват много високи. До есента от всички прерязани клони   израстнаха колтуци с дължина 12 метра – голи без странични клопки /по 15-20 броя па дърво/. Как да постъпя с тях?

 

Когато растенията са все още в буен растеж, не трябва да се извършват ограничаващи резитби, защото силното съкращаване на едногодишните връхни леторасти, предизвиква израстване на много силни нови леторасти. Такива резитби се провеждат след като растежът е отслабнал и е започнало плододаване. Освен това ограничаването не се прави чрез съкращаване на едногодишните леторасти, а чрез резитба до по-стара 3-4-годишна дървесина, над някоя по-слаба и наведено растяща клонка.

Съкращаването на едногодишните леторасти при младите растения е една от най-вредните резитби, която много любители овощари практикуват. Това предизвиква още по-буен растеж, сгъстяване на короната и забавяне на плододаването. Такова съкращаване е необходимо само, когато леторастите, от които ще се формират скелетните части, са израстнали над 70-80 см. Колкото по-малко се реже през младенческия, буен растеж, толкова по-рано дърветата встъпват в плододаване. Особено вредни през този период са резитбите за съкращаване.

Трудно е да се направи точна преценка как да се коригира допуснатата грешка, без да се види конкретния случай. Ако короните се израстнали доста високо и желанието е да се съкратят до миналогодишната резитба, най-добре е целият миналогодишен прираст да се премахне, като се отреже със част от двегодишната дървесина, над някоя по-слаба и наведена клонка. Тъй като дърветата са все още в буен растеж по-добре е миналогодишните силни клонки да се проредят, като се остави една поизправено растяща и се съкрати на 50-60 см. Оставят се още 1-2 от по-слабите леторасти, които не се съкращават, ако не са по-дълги от 50-60 см. Още по-добре е, ако оставените клонки се превържат и се наведат до 50-60 градуса   спрямо вертикалната.

Прирастите, които ще се появят във връхната част на съкратената централна клонка, е желателно да се проредят чрез   филизене още в на­чалото на вегетацията, а тези, които ще се оставят, по-късно да се пензират, като им се прекъсне растящият връх. Това ще предизвика по-силно разклоняване и през следващата година ще се извърши ограничаваща резитба до двегодишна дървесина.

Има и други възможности за корекция на   проведена грешна резитба, но е трудно да се опишат, без да се види конкретния случай. По принцип през младенческия период   някои от излишните по-силни при­расти, вместо да се съкращават или премахват, могат де се превърнат в много ценна плододаваща дървесина, като се наведат   близко до хоризонтално положение, чрез привързване.  За  няколко месеца  те зарастват в това положение и се гарнират   почти по цялата дължина с плододаващи клонки. Това е т. нар. безкръвна резитба.

 

За да си изберете плодни дръвчета и храсти за вашата градина, НАТИСНЕТЕ ТУК

 

 | Views: 472 | Прочетено във Вестник за градината