Енциклопедия

Раздел Статии:

Кои цветя да засеем преди зимата

Кои цветя да засеем преди зимата

Предзимните посеви имат някои предимства: спестяват скъпото ни през пролетта време, семената никнат по-рано и младите растения използват по-добре влагата и постепенното затопляне на времето. Най-сполучливи са предзимните посеви на леки, добре обработени, богати на хранителни вещества и бързо затоплящи се почви. Тежките безструктурни почви не са подходящи, тъй като са плътни, семената не покълват дружно, а растенията се развиват зле. На такива почви е по-добре семената да се засяват през пролетта след подходяща обработка.

Мястото за предзимните посеви трябва да се подготви отрано, докато почвата не е замръзнала. Трябва да го обогатите с органични и минерални (калиеви и фосфорни) торове, да прекопаете, да загладите с гребло, да набраздите. Засейте семената непосредствено преди настъпването на трайното застудяване в браздички, също както и през пролетта. След това ги посипете с торопочвена смес. Главната сложност в предзимните посеви е да изберете срока на засяване така, че след него да не настъпва продължително затопляне. В противен случай семената могат да покълнат, а след това да загинат от студовете.

От едногодишните видове преди зимата се засяват лаватерата, едногодишната ралица, диморфотеката, иберисът, невенът, годецията, космосът, макът, флоксът, ешолцията, едногодишната хризантема.

Преди зимата се сеят и многогодишни видове, семената на които се нуждаят от стратификация. Към тези култури се отнасят декоративният лук, игликата, ралицата, пулсатилата и някои други. Технологията на засяване е такава, каквато е при едногодишните култури, но те могат да се засяват значително по-рано, защото без продължително въздействие на ниските температури те няма да покълнат. При предзимните посеви е важно да поставите етикет и да отбележите мястото, за да не го прекопаете случайно през пролетта.

 

За да изберете подходящи цветя за вашата градина, НАТИСНЕТЕ ТУК

 

 | Views: 522 | Прочетено във Вестник за градината