Енциклопедия

Раздел Статии:

Кои са добрите предшественици на доматите?

Кои са добрите предшественици на доматите?

Прибрали сте градината, но догодина пак ще я пълните със зеленчук.. И нито една градина няма да мине без домати – най-отглежданият зеленчук от българите. Затова нека да припомним някои от изискванията на растението.

Най-добри предшественици за доматите са бобовите, житните. Не ти слагайте след пипера, картофите, патладжана и тютюна. Не е желателно да отглеждате домати след домати, защото съществува опасност от зараза с гъбни, вирусни и бактериални болести. Но практиката показва, че доматите притежават и значителна самопоносимост. Така например много често в личните стопанства, поради липса на друга подходяща площ, домати се отглеждат години наред на едно и също място. В тези случаи производителите сами се убеждават, че всяка година намаляват добивите. За да бъдат те приемливи, трябва да внасяте обилно оборски и минерални торове и редовно да пръскате срещу вредителите.

 

В оранжериите – само хибриди

 

В полиетиленови оранжерии се отглеждат само хибридни сортове домати. Те притежават висока ранозрялост, издържат на слабо осветление в началото на вегетацията, на повишена относителна влажност на въздуха, резки промени в температурата, опасност от гъбни болести.

 

Запазват кълняемостта си до 4 години

 

Доматените семена запазват нормална кълняемост при стайна температура в продължение на 3-4 години. Ако обаче се съхраняват в контролирани условия – при постоянна температура 15-16°С и влажност на въздуха 70-80 %, могат да поникнат и след 10 години.

 

Ако искате да се запознаете с българските сортове домати, НАТИСНЕТЕ ТУК

 

 | Views: 382 | Прочетено във Вестник за градината