Енциклопедия

Раздел Статии:

Кои зеленчуци да засеем преди зимата

Кои зеленчуци да засеем преди зимата

Моркови, чесън и марули можете да получите рано напролет, ако се погрижите те да бъдат настанени преди зимата в лехите. Затова използвайте топлите есенни дни, за да организирате своята градина. Предзимните зеленчукови култури трябва да се засеят до края на ноември и началото на декември, преди настъпване на постоянните ниски температури. Така ще се формира добра коренова система, а надземната част да бъде по-малка. Конкретните срокове на сеитба са специфични за всяка култура и зависят от климатичните условия в района. Схемите за засяването им също зависят от особеностите на културите.

За предзимни посеви се използват зеленчукови култури и сортове с повишена устойчивост към ниските температури, като моркови сорт Нантски, зимен чесън сорт Здравец, лук за зелено от едър арпаджик спанак сорт Едър зимен, Матадор или Хемус, главесто зеле сорт Дербенско подобрено, главеста салата сорт Зимна маслена глава, маруля сорт Черна зимна, директна сеитба на лук от семена сортове Майон, Топ Кипър, магданоз сорт Местен, туфи от киселец, а в по-топлите микрорайони зелен грах сорт 11 и бакла сорт Хиоска.

За такова производство най-подходящи са равни или слабо наклонени на юг места с богати на хранителни вещества и чисти от плевели почви, защитени от преобладаващите ветрове през зимата. Успехът на предзимно засяваните зеленчуци зависи много и от добрата подготовка на почвата. Тя трябва да е изорана дълбоко и да са внесени фосфорни (400 г), калиеви (200 г) торове и по възможност прегорил оборски тор (150 кг) на 100 кв. м. Преди сеитбата се препоръчва предпосевно култивиране на около 20 см и заглаждане на мястото. Най-същественото е доброто профилиране на почвата, с което да се избегне вредното влияние на излишната влага. За тази цел направете високи лехи и кавали, разположени напреко на посоката на преобладаващите ветрове.

 

Не подхранвайте

 

В предзимния период растенията трябва постепенно да се приспособят към очакваните ниски температури, като се забави растежът им. Затова се избягва подхранване и поливка, с оглед успешното им презимуване. Грижите за предзимно засетите зеленчуци продължават рано напролет. Продукцията от тези култури е по-ранна с 10-12 дни и по-качествена от тези, засети през пролетта, което е от съществено значение за производителите.

 

За да разгледате различните сортове, НАТИСНЕТЕ ТУК

 

 | Views: 455 | Прочетено във Вестник за градината