Енциклопедия

Раздел Статии:

Кога да приберем картофите?

Кога да приберем картофите?

Картофите за ранна консумация се прибират преди узряването на клубените. Тези от лятното  засаждане също се прибират преди узряването на клубените, защото не успяват да узреят до падането на първите слани. Предназначените за зимна консумация картофи се прибират, когато клубените узреят. Зрелостта се познава по това, че при движение /натиск/ на палеца, повърхността на клубените не се бели. В този момент при дърпане стъблата лесно и без клубени се откъсват от основата си. Клубените лесно се откъсват от столоните.

С изваждането на картофите не трябва да се избързва. През последните дни на вегетацията те асимилират, в клубените усилено се отлага скорбяла и добивът значително се увеличава. Освен това неузрелите клубени много лесно се нараняват и съдържат много вода. Поради това те трудно се съхраняват и често се получават големи загуби. Само при късните сортове може да се наложи малко по-ранно прибиране.

За да се улесни изваждането, 2-3дни преди това трябва да се окоси надземната част на картофите и да се изнесе вън от площта. При силно поражение на посева от картофена мана това трябва да стане 7-10дни преди изваждането. Окосените стъбла и листа се изгарят. Опитът показва, че покосяването на стъблата, извършено една седмица преди изваждането на картофите, увеличава съхраняемостта им. Същото действие има и извънкореното подхранване с фосфорни и калиеви торове или микроторове, извършено един месец преди изваждането на кортофите.

Картофите се изваждат ръчно с мотика или машинно. Това трябва да стане по възможност през хубав ден и при суха почва като клубените се пазят от нараняване. Наранените клубени много лесно загниват. Затова, събирането, товаренето и пренасянето  на клубените трябва да става в касетки. При добре узрели клубени може да се използват и чували.

Известна част от клубените на картофите при изважданато остава заловена в земята. Затова след като се изнесат извадените картофи, площта трябва да се бранува, за да се съберат и тези клубени. При нужда това се повтаря. След изваждането клубените на картофите се оставят до вечерта, но за не по-малко от 4-5 часа, в градината. Разстилат се на дебел пласт, за да просъхне и затвърдее кората им, без да се излагат на силно слънце, особено ако са недозрели, тъй като прегарят, след което  много бързо се развалят. Вечерта се събират и се превозват или ако това  не  може да стане, покриват се със слама, за да не се намокрят от дъжд или роса и да не пострадат от ниски температури.

Накрая наранените и болни клубени се отделят, а здравите се сортират по едрина. Освен ръчно сортирането можге да стане и с просто изработени сита от летви, с различно разстояние мужду тях. Ако след сортирането, картофите имат излишна влага, те се разстилат, за да се изпари влагата и чак тогава се прибират за съхраняване. Когато се наложи  бързо да се внесат в хранилището, то трябва да се проветрява добре, като температурата в него през първите 10-15дни не бива да спада под 12-15градуса.

 

 | Views: 301 | Прочетено във Вестник за градината