Енциклопедия

Раздел Статии:

Кога да оформим бразди и кога лехи

Кога да оформим бразди и кога лехи

В зависимост от своите биологични особености различните зеленчуци почвата, върху която ще се отглеждат, се оформя по различен начин:

Върху равна почвена повърхност могат да се отглеждат онези зеленчуци, за които поливането не е задължително условие. Когато се наложи навлажняване, прави се дъждуване. Това например са арпаджикът, спанакът, морковите.

Когато почвата е по-свита, а наклонът на терена е малък, подходящи са затворените бразди. Те може да са от 15 до 20 см. Дълбочината им зависи от кореновата система на зеленчука, който ще се отглежда.

Дългите бразди улесняват поливането, но затрудняват прибирането на продукцията – например на доматите, пипера, патладжана.

Лехите представляват равни ивици с ширина от 0,8 до 1,2 м. Те биват високи и ниски. Подходящи са за отглеждане на магданоз, моркови, праз лук, каба лук. Добри са за терени със слаб наклон.

Най-подходящо оформяне на почвената повърхност при по-големите градини е да се съчетаят лехи и бразди или т. нар. лехо-браздова повърхност. При направата на висока леха дъното на браздите е по-ниско от равнището на лехата. Течащата в браздите вода се просмуква странично и достига до кореновата система на отглежданите в лехата зеленчуци, без да има опасност от преовлажняване. На висока леха стопаните могат да отглеждат домати, пипер, патладжани, пъпеши, дини.

 

За да си изберете подходящи сортове зеленчуци за вашата градина, НАТИСНЕТЕ ТУК

 

 | Views: 166 | Прочетено във Вестник за градината